Lekker dichtbij

In Nederland groenten, fruit, vis en vlees uit de directe omgeving betrekken en dan toch (of juist?) weer een Michelin-ster bij elkaar koken wil nog wel lukken. Daarover berichtte Honger-collega Hoeben uitvoerig over in zijn (gefilmde) blog van gisteren over de inspanningen van Chris Naylor, de chef-kok van het hoofdstedelijke restaurant Vermeer.

Maar komt de kwaliteit niet in het geding als er met respect voor de tijdgeest ook lokale wijn bij geschonken moet worden? In ieder geval is er aanbod genoeg. De animo van landgenoten om op vaderlandse grond wijndruiven te gaan verbouwen groeit gestaag. Iedere provincie telt al een of meerdere wijnboerderijen. In totaal al meer dan honderd te hebben, goed voor rond een jaarproductie van een miljoen liter. In een eerdere Honger & Dorst heb ik daar al eens over bericht. Onder andere over het feit dat ook de kwaliteit steeds beter wordt.

Een paar weken geleden werd dat nog eens onderstreept door een sessie in restaurant de Oesterbar tijdens Koester de Oester, de jaarlijkse aftrap van het Zeeuwse schelpdierenseizoen. Na een proeverij die ik eerder die dag met wijnen van Wijngaard Saalhof in het Noord-Hollandse Wognum had gehad, besloot ik hun mousserende Secco 2010, het Mirakel uit West-Friesland, mee te nemen om deze blind te schenken bij de schelpdieren.

‘Wat een perfecte combinatie!’, oordeelde kok en MasterChef jurylid Alain Caron. ‘Maar dit is heerlijk met die Zeeuwse vier nullen’, vond Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini. ‘Die zuren, dat krokante en de belletjes sluiten prachtig aan’ noteerde Anthony van der Moezel, de gastheer-sommelier van de Oesterbar. En uit één mond: ‘Wat is ‘t, wat is ‘t?’

Nou, Hollandse belletjes dus. Toch heeft Simon Veldman, de wijnkelner van Vermeer, het niet aangedurfd om de Hollandse driekleur te laten wapperen. De Sommelier van het Jaar 2007 (volgens wijn-restaurantgids Grootspraak) ging op een ‘zekerheidje’ en hees de Franse tricolore door te kiezen voor een Muscadet-Sèvre-et-Maine, Domaine de l’Ecu ‘Expression de Granite’ van Guy Bossard. Ik weet echter zeker dat ook de Secco van Saalhof prima bij de groentencasserole had gepast. Al is het maar omdat een goede Muscadet het op zijn beurt ook zo goed doet bij Zeeuwse oesters. Vaak zelfs beter dan de gedoodverfde kandidaat Chablis.

    • Harold Hamersma