Kortkolom economie

Winst gedaald bij Deutsche Telekom

Rotterdam. Deutsche Telekom heeft in het derde kwartaal een lagere operationele winst geboekt door ‘uitdagingen’ op de Europese markten, waaronder een moeizame economische situatie. Het bedrijf handhaaft desondanks de verwachtingen voor het gehele jaar. De winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill, aangepast voor eenmalige posten, daalde met 2,7 procent naar 3,88 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 1,07 miljard euro. De operationele winst uit de Europese activiteiten, waarin de Duitse thuismarkt niet inbegrepen is, daalde met 5,3 procent, door aanhoudende druk van hevige concurrentie en een moeizame economische situatie in delen van het continent. Voor het volledige jaar verwacht Deutsche Telekom een vrije kasstroom van ten minste 6,5 miljard euro. (Novum./Dow Jones)

Heineken investeert in windenergie Flevoland

Rotterdam. Bierbrouwer Heineken gaat op de duurzame toer. Het bedrijf overweegt te investeren in een windmolenpark in de Noordoostpolder. Op het terrein van de eigen brouwerij in Zoeterwoude bouwt de brouwer vier windmolens. Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag. De vier windmolens moeten ervoor zorgen dat de brouwerij straks voor een derde op groene stroom loopt. Hierdoor wordt 14.000 ton CO2 bespaard. De investering in het 1 miljard euro kostende windmolenpark in de Noordoostpolder bevindt zich nog in de oriënterende fase. Het windmolenpark dat op de dijk bij Urk moet verrijzen is omstreden omdat de veiligheid van de dijk en de scheepvaart mogelijk in gevaar komt. De Raad van State buigt zich komende maand over de bezwaren. (Novum)

Saab bespreekt nieuwe eigendomsstructuur

Rotterdam. De Zweedse autofabrikant Saab gaat opnieuw in gesprek met de Chinese investeerders Pangda en Youngman om te praten over een vernieuwde eigendomsstructuur. Dat meldde gisteren een woordvoerder van Saab. Voormalig eigenaar General Motors dreigt de verkoop van het autobedrijf aan de Chinese investeerders te blokkeren, aangezien ze grote belangen heeft in China, de grootste exportmarkt voor de Amerikaanse autobouwer. General Motors – eigenaar van een pakket preferente aandelen met een waarde van 326 miljoen dollar – moet toestemming geven voor de verkoop van het Zweedse autobedrijf. Ook de Chinese en Zweedse overheid en de Europese investeringsbank moeten nog groen licht geven voor de overname. (NRC)