Kortkolom buitenland

Nieuwe aardbeving treft oosten van Turkije

Ankara. Reddingswerkers hebben vannacht 24 overlevenden gehaald uit het puin van drie gebouwen in de Oost-Turkse stad Van die zijn ingestort bij een nieuwe krachtige aardbeving. De beving had een kracht van 5.7 op de schaal van Richter. Tot dusverre zijn zeven doden geteld. Een van de ingestorte gebouwen is het Bayram-hotel, waar reddingswerkers verbleven en journalisten die berichtten over de nasleep van de zware aardbeving van 23 oktober. Bij die beving, die een kracht had van 7.2, kwamen ruim 600 mensen om. (AP)

Gaspijpleiding Egypte naar Israël opgeblazen

Kairo. Saboteurs hebben vanmorgen vroeg de gaspijpleiding van Egypte naar Israël en Jordanië in het noorden van de Sinaïwoestijn opgeblazen. De levering van goedkoop gas aan Israël, die onder de verdreven president Mubarak werd afgesproken, is impopulair bij de Egyptische bevolking. Sinds Mubaraks val in februari is de pijpleiding nu zes keer opgeblazen. Internationale aandeelhouders in de gasmaatschappij eisen 8 miljard dollar schadevergoeding van Egypte wegens de onderbrekingen in de gasleveranties. (Reuters)

Niger onderschept konvooi Libië: 13 doden

Niamey. Ten minste dertien mensen zijn gedood bij gevechten tussen het leger van Niger en een zwaar bewapend konvooi uit Libië. Dat hebben militaire bronnen in het West-Afrikaanse landen gisteren gemeld. Het incident vond zondag plaats bij het Noord-Nigerese mijnstadje Arlit, ten zuiden van de grens met Algerije. „Ik begreep dat het een konvooi van Gaddafi-aanhangers was dat werd begeleid door Malinese Toeareg”, zei een anonieme officier. De regering zegt 36 geweren, 11 machinegeweren, 3 raketten en 11.000 stuks munitie in beslag te hebben genomen. (Reuters)

Mississippi: bevrucht eitje is géén persoon

Jackson. Kiezers in de Amerikaanse staat Mississippi hebben in een referendum een wetswijziging afgewezen die een bevruchte eicel zou erkennen als een persoon. Het controversiële voorstel zou abortus illegaal hebben gemaakt, ook in het geval van verkrachting. Bevruchte eicellen zouden dezelfde juridische status hebben gekregen als de moeder. Ruim 55 procent van de kiezers wees het voorstel af, dat werd toegevoegd aan het referendum nadat anti-abortusgroepen 100.000 handtekeningen hadden verzameld. Het conservatieve Mississippi heeft strengere abortuswetgeving dan andere staten. (AP)

Moderator website onthoofd in Mexico

Mexico-stad. Het lichaam van de moderator van een Mexicaanse website waarop drugsbendes in kaart werden gebracht en werden aangeklaagd, is onthoofd gevonden in de grensstad Nuevo Laredo. De man was gemarteld. Het is de vierde moord in korte tijd van iemand die zich openlijk keerde tegen het geweld van de drugsbendes. In september werden een journalist en twee internetactivisten vermoord. In Nuevo Laredo is de bende van de Zetas sterk, een criminele groep waarbij ook voormalige officieren zijn betrokken. (AFP)

Eerste transseksueel in Pools parlement

Warschau. In het Poolse parlement zetelen voor het eerst in de historie een transseksueel en een openlijke homoseksueel. Anna Grodzka, voorheen Krzysztof Begowski, en Robert Biedron werden gisteren beëdigd. Beide zijn lid van de Palikotbeweging, een nieuwe partij die bij de verkiezingen in oktober verrassend 10 procent behaalde. De partij is voor Poolse begrippen zeer liberaal. (AP)