Kortkolom binnenland

Depressie belangrijkste reden ziekteverzuim

Rotterdam. Depressie, chronische rugpijn, aandoeningen aan de luchtwegen, drugsmisbruik en spijsverteringsproblemen veroorzaken het meeste ziekteverzuim. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbosinstituut. Lager opgeleiden, mensen met een lager inkomen en alleenstaanden verzuimen vaker; zelfstandig werkenden juist minder vaak. De totale kosten van ziekteverzuim bedragen jaarlijks acht miljard euro. (NRC)

7 man vast na illegale slacht bij Offerfeest

Rotterdam. De Voedsel en Waren Autoriteit en de politie hebben tijdens het islamitische Offerfeest 14 processen-verbaal opgemaakt en 7 aanhoudingen verricht voor het illegaal slachten van dieren. Gezien de slachtaantallen stellen beide organisaties dat het feest „redelijk tot goed is verlopen”. Er zijn voor het feest circa 55.000 schapen en geiten en 5.000 runderen ritueel geslacht in 94 slachthuizen. (NRC)

Oud-directeur Natuur & Milieu overleden

Rotterdam. In zijn woonplaats Utrecht is maandag oud-directeur Ad van den Biggelaar (69) van Natuur & Milieu overleden. Van den Biggelaar leidde de milieuorganisatie van 1988 tot 2004. Hij bouwde deze uit tot een gerespecteerde organisatie, die gewoonlijk langs de weg van het debat actie voerde voor verbeteringen in het milieubeleid. (NRC)

Roemeense president: PVV gijzelt Europa

Den Haag. De Roemeense president Traian Basecu vindt het onaanvaardbaar dat Nederland de toetreding van zijn land tot het Schengen-gebied tegenhoudt. Met een verwijzing naar de rol die de PVV in Nederland speelt zegt de president vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat Europa zich niet mag laten „chanteren door een Europa-vijandige rechts extremistische partij”. (NRC)