Kazachstaanse parlementsleden willen ontbinding Lagerhuis

De Kazachstaanse president Noersoeltan Nazarbajev tijdens een top in Turkije in oktober.
De Kazachstaanse president Noersoeltan Nazarbajev tijdens een top in Turkije in oktober. Foto Reuters / Shamil Zhumatov

Kazachstaanse parlementsleden hebben hun president Noersoeltan Nazarbajev vandaag gevraagd het Lagerhuis te ontbinden. Ze zouden vervroegde verkiezingen willen om ten minste één oppositiepartij toe te laten. Dat meldt het Kazachstaande persbureau Novosti-Kazakhstan.

Nazarbajev werd in april dit jaar met een overweldigende meerderheid herkozen tot president. Er waren wel oppositiekandidaten, maar die kregen ieder minder dan twee procent van de stemmen. Bovendien begonnen eventuele kanshebbers niet eens aan een campagne omdat de verkiezingen in hun ogen een farce waren. Ook internationale waarnemers uitten sterke twijfels of de verkiezingen wel eerlijk en vrij verlopen waren.

Met wijzigingen in de verkiezingswet zouden de parlementsleden voor elkaar willen krijgen dat er een tweede partij toegelaten wordt tot het parlement, zelfs als die partij de nu gestelde ondergrens van 7 procent van de stemmen niet haalt.

De 70-jarige Nazarbajev is al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen Kazachstan nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, aan de macht.

    • Peter Zantingh