Kamerkoor wil naar Eindhoven

Het Nederlands Kamerkoor vertrekt hoogstwaarschijnlijk naar Eindhoven. De gemeente Eindhoven heeft het koor uit Amsterdam, dat in zijn voortbestaan wordt bedreigd, geld en onderdak geboden. Dit zegt de directeur van het koor, Irene Witmer.

Vorige week maakte het Fonds voor de Podiumkunsten bekend dat het koor circa 65 procent van zijn subsidies moet inleveren. Het koor dat op dit moment nog 1,8 miljoen euro per jaar ontvangt, zal voor 2013 maximaal 600.000 euro krijgen. „Ik moet in minder dan anderhalf jaar tijd heel veel sponsorgeld binnen halen. Dat gaat mij niet lukken”, zegt directeur Witmer. „Naar Eindhoven is voor ons een manier om te overleven.” Ze wil nog niet zeggen hoeveel geld Eindhoven heeft geboden.

Eerder al werd bekend dat het kamerkoor, dat nu nog in de Beurs van Berlage in Amsterdam is gevestigd, dat gebouw per 1 januari 2013 verlaat. De Beurs wil meer congressen organiseren om de exploitatie omhoog te krijgen.

Het Nederlands Kamerkoor kan in Eindhoven worden gevestigd in een oud kloostercomplex nabij het Frits Philips Muziekcentrum. „De gemeente wil dat gebied creatief ontwikkelen.” Hoewel de onderhandelingen nog lopen, heeft wethouder van cultuur Mary Ann Schreurs (D66) van Eindhoven al laten doorschemeren geen problemen te zien.

Kamerkoor-directeur Witmer zegt diverse andere steden te hebben benaderd. „Die wilden ons graag hebben, maar waren niet bereid in ons te investeren.”