Journalist Arie Kuiper van De Tijd overleden

Journalist en biograaf Arie Kuiper is dinsdag op 77-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Dat heeft zijn familie gisteren bekendgemaakt. Kuiper was de laatste hoofdredacteur van weekblad De Tijd voor de fusie met de Haagse Post in 1990.

Hij begon zijn journalistieke loopbaan in 1952 als verslaggever van het toenmalige dagblad Het Centrum (Utrecht). Van 1960 tot 1974 was hij redacteur buitenland van De Tijd.

In 1974 werd het katholieke dagblad een weekblad. Kuiper werd de eerste hoofdredacteur. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn buitenlandcommentaren voor de KRO-radio en -televisie.

Vlak voor het samengaan met de Haagse Post in 1990 stapte Kuiper op. Tegen de fusie was veel weerstand onder redacteuren van De Tijd. Niet bij Kuiper. „Ik betreur het verdwijnen van ons blad evenzeer als zij, maar ik vind de fusie met de Haagse Post een legitieme uitgeverszaak.” Hij noemde het een goede zaak dat een uitgever probeert „iets nieuws in de markt te zetten”.

Twintig jaar geleden toonde Kuiper zich al weinig positief over de toekomst van de opinietijdschriften. „Het probleem van de opinieweekbladen is structureel, dat is evident en wordt afdoende bewezen door de halvering van hun gezamenlijke oplage. Geen van de bladen heeft het juiste antwoord gevonden, wij ook niet. We maakten een leuk blad voor de verkeerde markt, zoiets. We moesten roeien tegen de stroom in en het is ons niet gelukt.” In de afgelopen drie jaar zakte de oplage van HP/De Tijd gestaag richting 20.000, maar in het tweede kwartaal van dit jaar bleek het fusieblad weer gegroeid naar 34.000. Bijna even veel als De Tijd van Kuiper in 1990.

Na zijn pensionering schreef Kuiper de biografie van de Joodse schrijver en jurist Abel Herzberg. Dit omvangrijke boek, Een wijze ging voorbij, verscheen in 1997.