Jaar voorwaardelijke celstraf voor oud-wielrenner Floyd Landis

Floyd Landis in juli 2006.
Floyd Landis in juli 2006. Foto AP / Jasper Juinen

Oud-wielrenner Floyd Landis is vandaag veroordeeld voor het inbreken in de computers van een Frans antidopinglab. Hij kreeg een jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd door de rechtbank in de Parijse buitenwijk Nanterre.

Die straf is zes maanden lager dan was de aanklager geëist had. Het laboratorium in Chatney-Malabry, officieel erkend door het internationale dopingagentschap WADA, ontdekte in de stalen van de nu 36-jarige Landis bijzonder hoge testosteronwaarden. Door deze uitslag raakte Landis zijn overwinning in de Tour de France van 2006 kwijt aan de nummer twee, de Spanjaard Oscar Pereiro Sio.

Volgens de aanklagers zouden de oud-wielrenner en zijn coach Arnie Baker enkele maanden later een plan hebben bedacht om de computer van het laboratorium te hacken en zo documenten te laten verdwijnen. Op deze manier wilden zij de naam van Landis zuiveren. Landis ontkent dat hij iets met hackingactiviteiten te maken zou hebben. De renner, die vorig jaar mei wel bekende doping te hebben gebruikt, zette begin dit jaar een punt achter zijn carrière.

Landis, die niet bij de zitting aanwezig was, moet naast zijn voorwaardelijke celstraf ook nog 75.000 euro schadevergoeding betalen.

    • Peter Zantingh