Iran heeft Russische zegen bij bouw kernbom

Rusland heeft Iran geholpen met het maken van een kernbom.

Handen af van Iran. Dat is de waarschuwing die het Kremlin laat doorklinken in zijn pogingen een militaire actie tegen Iran te voorkomen, nu dat land er door het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) van wordt verdacht de laatste hand te leggen aan een eigen kernwapen.

Een militaire actie tegen Iran zou volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov „een zeer ernstige fout” zijn die „onvoorspelbare gevolgen” kan hebben. Alleen met diplomatie en niet met raketten kan, volgens hem, het Iraanse atoomvraagstuk worden opgelost.

Maar van nieuwe, strengere diplomatieke sancties tegen het bevriende Iran wil Moskou evenmin weten, omdat die „binnen de internationale gemeenschap als instrumenten voor een verandering van het regime” zullen worden opgevat. En dat is iets waar Rusland sowieso niet van houdt, ook met het oog op politieke ontwikkelingen in eigen land met de parlementsverkiezingen op komst.

Het Kremlin neemt dezer dagen dus een hondentrouw standpunt in ten opzichte van Iran. Ruslands huidige loyaliteit aan Iran is vooral terug te voeren op de belangrijke hand die het heeft in de ontwikkeling van zijn nucleaire programma. Zo maakten Iraanse milieuactivisten gisteren nog bekend dat Rusland twee nieuwe nucleaire laboratoria in Iran gaat bouwen en dat er onderhandeld wordt in Moskou over de bouw van vijf nieuwe kerncentrales. Een kwestie van geld dus, waarmee vele tientallen miljarden dollars zijn gemoeid.

Bovendien heeft Rusland samen met Noord-Korea en Pakistan Iran actief geholpen bij het maken van een kernbom, zoals uit de nieuwe gegevens van het IAEA blijkt. De voormalige Sovjetkernfysicus Vjatjeslav Daniljenko heeft bij die ontwikkeling een cruciale rol gespeeld. Het valt niet te bewijzen dat het Kremlin van Daniljenko’s activiteiten in Iran wist. Maar gezien zijn vooraanstaande positie in de Sovjetwetenschap en zijn geprivilegieerde positie, is het onwaarschijnlijk dat men er in Moskou niet van op de hoogte was. (NRC)