internationaal

None

Paris Photo

In het Grand Palais in Parijs wordt deze week weer Paris Photo gehouden. Overal in de stad wordt aandacht besteed aan alle vormen van fotografie. Op de fotobeurs zelf worden vele nieuwe projecten en fotoboeken gepresenteerd van fotografen uit heel de wereld. Op de hoofdtentoonstelling exposeren 117 galeries uit 23 landen hedendaagse en historische fotografie, thema dit jaar is Afrika.

T/m 13 nov. www.parisphoto.fr

Breitner

Het Rijksmuseum presenteert in samenwerking met het Institut Néerlandais een groot overzicht van de foto’s die de Nederlandse schilder George Hendrik Breitner (1857-1923) rond 1900 maakte. De expositie Breitner: Pionier van de straatfotografie toont hem als een fotograaf die het leven in Amsterdam en andere grote steden als Parijs en Berlijn in een persoonlijke en moderne stijl vastlegde.

T/m 22 jan, 121 Rue de Lille. www.institutneerlandais.com

Turner Prize

De vier genomineerden voor de Turner Prize, een prestigieuze prijs voor hedendaagse Britse kunst, zijn dit jaar voor het eerst in het Baltic Centre in Gateshead te zien. De kunstenaars die dit jaar strijden om de prijs zijn Karla Black (38), Martin Boyce (43), Hilary Lloyd (46) en George Shaw (44). Van de genomineerden is schilder George Shaw verreweg de bekendste. Karla Black, die dit jaar Schotland vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië, schildert met atypische verf: bodycrème, lippenstift, oogschaduw en nagellak. Martin Boyce maakt installaties en Hilary Lloyd toont video-installaties over bouwputten en snelwegen.

T/m 8 jan, South Shore Road. wwwbalticmill.com

Aernout Mik

Communitas heet de grote overzichtsexpositie van de Nederlandse videokunstenaar Aernout Mik (1962) in Museum Folkwang in Essen, met werk van de afgelopen tien jaar. In zijn ‘documentaires’ zet Mik het wereldnieuws in scène. Mik is gefascineerd door het groepsgedrag van mensen in maatschappelijke conflictsituaties. In zijn films zien we hoe mensen, als door een onzichtbare hand geregisseerd, in beweging komen en één groot, samenhangend organisme lijken te vormen. Voor zijn recente videoproject Communitas (2010) filmde Mik in het Paleis voor Cultuur en Wetenschap in Warschau een performance van een politieke opstand.

T/m 29 jan, Museumplatz 1. www.museum-folkwang.essen.de

Sculptuur

De expositie Skulpturales handeln in het Haus der Kunst in München combineert sculpturen en installaties van hedendaagse kunstenaars. Sommige werken traditioneel en ambachtelijk, anderen experimenteren met architectonische constructies. Zo werkt Alexandra Bircken met gemakkelijk beschikbare materialen: takken, wol, beton, die ze combineert met ski's of etalagepoppen. Verder onder meer de minimalistische objecten van Anita Leisz en speciaal voor de expositie gemaakte sculpturen van Phyllida Barlow, Michael Beutler en Kimberly Koster.

T/m 26 febr, Prinzregentenstrasse 1. wwwhausderkunst.de