Indrukwekkende 'Entführung'

Die Entführung aus dem Serail door het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen. Regie: Jeroen Lopes Cardozo. Gezien: 8/11 Doelen Rotterdam. Tournee t/m 18/11. Inl.: orchestra18C.com; Radio 4: 20/11 20 uur. De ontvoering door het Nederlands Blazers Ensemble: 10 t/m 13/11. Inl.: NBE.nl ****

Die Entführung aus dem Serail is Mozarts eeuwig actuele oriëntaalse opera uit 1782. Een eeuw eerder, in 1683, stonden de Turken voor Wenen, net als eerder in 1529. Beide belegeringen werden afgeslagen, maar het gevaar van de oprukkende moslims was iedereen in Wenen duidelijk.

In Mozarts opera lijkt de Turkse Bassa Selim eerst een kwalijk heerschap die Konstanze gevangen houdt in zijn harem en probeert te dwingen tot een relatie. Maar later blijkt de pasja de edelmoedigheid en wijsheid zelve, veel ‘christelijker’ dan de vader van Belmonte, die ooit Selim zijn geliefde ontnam.

Onder leiding van Frans Brüggen maakt het levendig spelende Orkest van de Achttiende Eeuw een tournee met Die Entführung in een gestroomlijnde, half geënsceneerde versie. De spreekrol van Selim wordt vertolkt door Sabri Saad el Hamus, de in Egypte geboren acteur die perfect Nederlands beheerst. De zingende cast is goed tot uitstekend. Lenneke Ruiten is de ster met een indrukwekkend gezongen reeks aria’s, terwijl Cyndia Sieden als Blonde de prachtigste hoge noten zingt.

De half gevulde Rotterdamse Doelen klonk wat hol en de balans tussen orkest en zangers was wat moeizaam. Morgen begint het Nederlands Blazers Ensemble een tournee met een andere versie: De ontvoering, zonder zangers, met een nieuwe tekst voor Selim en Arabische muziek.

    • Kasper Jansen