Hof geeft 31 hindoes levenslang

Een rechtbank in de Indiase deelstaat Gujarat heeft gisteren 31 hindoes tot levenslange celstraffen veroordeeld voor het in brand steken van een gebouw waar moslims naar toe waren gevlucht tijdens heftige onlusten tussen beide gemeenschappen in 2002.

Bij de brand in de plaats Mehsana kwamen 33 moslims om. De rechter achtte de 31 nu veroordeelden schuldig aan moord en poging tot moord, brandstichting, het schoppen van rellen en deelname aan een misdadige samenzwering. Hij sprak 42 anderen vrij.

De rellen van 2002 braken uit nadat bij een brand in een trein in Gujarat zestig hindoes waren omgekomen die op de terugweg waren van een bedevaart naar de plaats Ayodhya. Hindoes beschuldigden moslims van de treinbrand en vielen vervolgens op veel plaatsen in Gujarat moslims aan. Daarbij vielen ruim duizend doden, vooral moslims.

Het bloedbad ligt nog altijd gevoelig in India. De huidige premier van de deelstaat Gujarat, de nationalistische hindoe Narendra Modi die in 2002 al aan het bewind was, is er vaak van beschuldigd radicale hindoes heimelijk te hebben gesteund bij hun aanvallen. Zelf ontkent hij dat. (AP, BBC)