‘Geen aanval op Iran, want we slaan hard terug’

Het Iraanse leger zal “met ijzeren vuist” reageren op elke aanval op hun nucleaire activiteiten. Dat zei de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei vandaag. Hij gaf daarmee een signaal af aan de internationale gemeenschap, die momenteel nadenkt hoe en of Iran aangepakt moet worden voor het vervaardigen van kernwapens.

Khamenei waarschuwde vandaag landen die eventueel plannen hebben voor militaire interventie in Iran naar aanleiding van de vermoedens dat ze een atoombom bouwen. ‘We zullen hard terugslaan’.
Khamenei waarschuwde vandaag landen die eventueel plannen hebben voor militaire interventie in Iran naar aanleiding van de vermoedens dat ze een atoombom bouwen. ‘We zullen hard terugslaan’. Foto Reuters

Het Iraanse leger zal “met ijzeren vuist” reageren op elke aanval op hun nucleaire activiteiten. Dat zei de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei vandaag. Hij gaf daarmee een signaal af aan de internationale gemeenschap, die momenteel nadenkt hoe en of Iran aangepakt moet worden voor het vervaardigen van kernwapens.

Vorige week opperde Israël op de G20-top in Cannes de optie van een militaire interventie. Daar reageert Iran met de woorden van Khamenei, uitgezonden door de Iraanse staatsradio, nu dus fel op.

Rapport: Iran werkt aan atoombom

Dinsdag kwamen uit een rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) sterke verdenkingen naar voren dat Iran nucleaire wapens heeft ontwikkeld of daar bijna toe in staat is. Het rapport stelde dat sommige van de Iraanse activiteiten weliswaar vreedzame toepassingen hebben, maar dat ‘andere specifiek voor kernwapens zijn’. Nog niet eerder werd zo duidelijk gesteld dat Iran de mantel van een vreedzaam nucleair programma gebruikt om het vervaardigen van atoomwapens te bedekken.

Als het waar is dat Iran een atoombom ontwikkelt, dan zou dat het in 1968 overeengekomen non-proliferatieverdrag doen wankelen. Daarin werd afgesproken dat de vijf landen die toen al kernwapens hadden (de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China) hun arsenaal zouden inkrimpen en uiteindelijk vernietigen. Tegenwoordig beschikken ook Pakistan, Israël en India over kernwapens. Het zou een klap zijn voor het verdrag, dat vooral drijft op politieke wil, als Iran toe zou treden tot het beperkte clubje kernmachten.

Internationale gemeenschap denkt na over stappen

Eerder gaven Frankrijk en de Verenigde Staten aan dat het VN-rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) aanleiding geeft tot het instellen van nieuwe sancties. Zowel Rusland als China is de mening toegedaan dat sancties niet effectief zullen zijn.

‘Kans dat kernwapen gebruikt wordt is nihil’

De kans dat Iran een eventueel kernwapen ook gaat inzetten is “nihil”, schreef Sico van der Meer, militair expert van het instituut Clingendael, vorig jaar mei in een column. Voor de nrc.next van vandaag werd gevraagd of hij die mening nog steeds is toegedaan:

“Ja, ook na het nieuwe rapport van het IAEA, zegt hij. Op het gebruik van kernwapens ligt sinds 1945, de enige keer dat ze echt werden ingezet tegen Japan, een groot taboe. Dat doorbreken zou “zelfmoord voor het Iraanse regime” betekenen, aldus Van der Meer. Een kernwapen afvuren zou onherroepelijk tot een tegenaanval leiden en Iran, dat al weinig vrienden heeft, internationaal compleet isoleren.”