‘Gedoogcoalitie gaat opnieuw onderhandelen over regeerakkoord’

De regeringspartijen CDA en VVD gaan opnieuw met gedoogpartner PVV onderhandelen over het regeerakkoord.

Dat meldt RTL Nieuws op gezag van bronnen in Den Haag. De nieuwe onderhandelingen zouden nodig zijn vanwege de schuldencrisis in de eurozone. Het kabinet zou genoodzaakt zijn extra bezuinigingen te moeten doorvoeren, iets wat op weerstand zou stuiten bij de PVV.

Geen nieuwe onderhandelingen

Bronnen van NRC Handelsblad ontkennen echter categorisch dat er sprake zou zijn van politiek overleg over het regeerakkoord. De discussie over nieuwe begrotingen is wel actueel in Den Haag. Dat schreef schreef parlementair redacteur Jeroen Wester vanmiddag al in NRC Handelsblad. Wester:

“Bij de start van kabinet-Rutte besloten de coalitiepartners inclusief gedoogpartner PVV de begrotingsregels aan te scherpen. De ‘signaalwaarde’ van 2 procent overheidstekort is niet meer het vertrekpunt om in te grijpen in de overheidsfinanciën. Voortaan is een negatieve afwijking van 1 procentpunt van de prognoses al voldoende om bij te sturen.”

De regering stevent af op een hoger begrotingstekort dan verwacht: 2,9 procent in plaats van 2,7 procent. Als het tekort verder oploopt naar 3,7 procent moet de regering volgens afspraak extra bezuinigingsmaatregelen van vijf miljard nemen bovenop het al aangekondigde pakket van achttien miljard euro. Maar nog niet alle neuzen staan de zelfde kant op binnen de gedoogcoalitie. Wester:

“Rutte , Verhagen en De Jager zien dat wel zitten, maar de vraag is of zij voldoende steun van de Tweede Kamer krijgen. De PVV heeft grote moeite met nog meer bezuinigingen, net als sommigen bij het CDA, zoals de directeur van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA onlangs toonde. De economie zweet van angst, niet van het draaien. En Rutte transpireert straks van het saneren.”

    • Hans Klis