Frankrijk in gevarenzone ‘voldoet aan financiële verplichtingen’

De Franse ministers van Financiën en Begroting François Baroin en Valerie Pecresse hebben Brussel er vanmiddag van verzekerd dat Frankrijk zich aan zijn internationale financiële verplichtingen zal voldoen.

Dat meldt persbureau AFP. De ogen van de financiële markten zijn inmiddels gericht op Frankrijk, vanwege de relatie tot Italië. Dat laatste land bevindt zich de laatste dagen in zwaar financieel weer. Gisteren bereikte de rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd een recordhoogte van meer dan zeven procent. Dat is evenveel als de rente op obligaties in Portugal en Griekenland toen zij noodgedwongen bij de eurozone moesten aankloppen voor noodsteun.

Inmiddels is de rente op Italiaanse schuldenpapieren weer gedaald, maar de positie van Italië blijft kwetsbaar. En juist Frankrijk heeft veel van de Italiaanse schuldenpapieren in handen. Brussel-correspondent Caroline de Gruyter schreef vanmiddag in NRC Handelsblad dat Europa een beslissend moment nadert in de schuldencrisis. De Gruyter:

“Europa nadert een beslissend moment. Als Italië blijft schuiven, kan het snel afgelopen zijn met de euro. Want Italië sleept Frankrijk mee. En Frankrijk is de helft van het kloppende hart van de euro. Zonder Frankrijk is er geen noodfonds meer, en raakt de eurozone elk instrument om de crisis te bevechten kwijt. Dan blijft alleen Duitsland over, met wat satellietlandjes eromheen.”

Frankrijk, en daardoor het Europese noodfonds, zou mogelijk door de situatie in Italië hun triple-A status kunnen verliezen, stelt De Gruyter.

“Italië, de zevende economie ter wereld, is een land met torenhoge schulden. Franse banken hebben daar relatief veel van gekocht. Zo sluipt de Italiaanse rot Frankrijk in, waardoor het land zijn AAA-status kan verliezen. Dan verliest ook het noodfonds EFSF zijn AAA-status en wordt het onbetaalbaar om Griekenland, Portugal en Ierland overeind te houden. Laat staan Italië.”

Vanwege dit vooruitzicht verzekerden de twee Franse ministers Baroin en Pecresse dat het land zich zal houden aan de afspraken om de financieringstekort van de overheid in 2013 terug te brengen naar drie procent van het bruto binnenlands product (bbp) en dat vol te houden tot zeker 2016. Maandag presenteerde premier François Fillon een bezuinigingsplan om tot 2016 100 miljard euro te bezuinigen.

Het tweetal benadrukte in een verklaring de “totale vastberadenheid van de regering”. Volgens de najaarsprognoses van de Europese Commissie bereikt het Franse financieringstekort in 2013, bij gebrek aan nieuwe maatregelen van Parijs, 5,1 procent van het bbp.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis