Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Frankrijk onderzoekt foutieve melding over triple-A rating

Het kantoor van kredietbeoordelaar Standard & Poor's in New York, gefotografeerd op 2 augustus jl. Foto Reuters / Brendan McDermid

De Franse Autoriteit Financiële Markten (AMF) heeft een onderzoek aangekondigd naar aanleiding van de melding van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s dat de Franse kredietwaardigheid werd afgewaardeerd. Dat meldt persbureau AFP.

S&P meldde per abuis dat de gekoesterde kredietwaardigheid was verlaagd juist nu daarover op de financiële markten veel onrust is. Frankrijk bezit veel Italiaanse staatsobligaties. De rente daarop bereikte de afgelopen dagen een recordhoogte en passeerde zelfs de kritieke grens van zeven procent, toen Griekse en Portugese schuldenpapieren die rente bereikte vroegen de landen noodhulp aan.

Ondanks dat de rente op Italiaanse staatsobligaties weer enigszins gedaald is, blijven de markten bezorgd. Onze correspondent in Brussel, Caroline de Gruyter schreef eerder vandaag in NRC Handelsblad dat als Italië blijft schuiven “het snel afgelopen kan zijn met de euro”. Volgens haar wordt Frankrijk dan meegesleurd. De Gruyter:

“En Frankrijk is de helft van het kloppende hart van de euro. Zonder Frankrijk is er geen noodfonds meer, en raakt de eurozone elk instrument om de crisis te bevechten kwijt. Dan blijft alleen Duitsland over, met wat satellietlandjes eromheen.”

Juist daarom benadrukte Parijs vanavond nogmaals dat Frankrijk zal voldoen aan zijn financiële verplichtingen, om de markten vooral ervan te verzekeren dat het niet meegesleurd zal worden met Italië. De foutieve melding van S&P over de kredietwaardigheid van het land had, wanneer het niet aan het einde van de dag werd gemaakt, voor veel meer onrust in de eurozone kunnen zorgen.

Volgens onze correspondent in Frankrijk Dirk Vandenberghe is de foutieve melding van S&P een “storm in een glas water”. De beurs in Frankrijk was al gesloten en aangezien het morgen een feestdag is, opent deze pas maandag weer. Vandenberghe: “deze melding had niet zozeer voor paniek gezorgd in Frankrijk, omdat iedereen in Frankrijk al zenuwachtig is.”

Interactieve graphic: Europa in cijfers