film

scene uit de film Real Steel (2011) FOTO: Disney "REAL STEEL"..RS-FF-128..Atom prepares to fight Zeus, the greatest robot boxer of all time in DreamWorks Pictures' action drama "Real Steel"...©DreamWorks II Distribution Co., LLC. All Rights Reserved.
scene uit de film Real Steel (2011) FOTO: Disney "REAL STEEL"..RS-FF-128..Atom prepares to fight Zeus, the greatest robot boxer of all time in DreamWorks Pictures' action drama "Real Steel"...©DreamWorks II Distribution Co., LLC.  All Rights Reserved.

Margin Call

Het laatste etmaal voor de kredietcrisis in een verzekeringsbank op Wall Street: een duister spiegelpaleis waar een in het verleden met Oscars overladen sterrenensemble bijeenkomt om de gevolgen van financieel wanbeheer af te wentelen op klanten, relaties en de mensheid in het algemeen. De kwestie die regisseur J.C. Chandor in Margin Call aan de orde stelt is deze: hoe werkt een systeem dat honderden, duizenden handelaren zover krijgt dat ze glimlachend iedereen belazeren? De film concentreert zich op een groep bankiers. De geroutineerd middenmanager Sam (Kevin Spacey), de jonge bedenker van zwendelconstructies Peter (Zachary Quinto), de arrogante Jared (Simon Baker), de spijkerharde Sarah (Demi Moore). En dan de grote baas John zelf: Jeremy Irons in oeroude vampierstijl. Margin Call toont wel erg veel begrip voor de mens in krijtstreep, maar is ook een leerzame film.

Drive

We horen motoren brullen en banden over het wegdek scheuren. Drive is een echte autofilm, maar geen actiefilm in traditionele zin. De door Ryan Gosling gespeelde, naamloze protagonist is overdag stuntman en mecanicien, ’s nachts rijdt hij door de ‘mean streets’ van Los Angeles als vluchtautobestuurder. Er ontspint zich een onvervalste film noir waarin hij als tragische held vermalen dreigt te worden tussen de criminele baas van zijn garage, zijn platonische liefde voor zijn buurvrouw en zijn eigen agressie. Drive is een van de opwindendste films van het jaar. De Deense regisseur Nicolas Winding Refn kreeg er in Cannes de genrefilmprijs voor.

Real Steel

In Real Steel zijn de boksers geen mensen, maar vervaarlijke robots. We schrijven 2020. Het boksen tussen mensen is langzaam maar zeker vervangen door het robotboksen, omdat die gevechten nu eenmaal spectaculairder zijn. Charlie (Hugh Jackman) is een oud-bokser die nu met zijn vechtrobots een karige boterham verdient. Op een dag komt zijn 9-jarige zoontje Max, die hij tot dan toe niet heeft gekend, in zijn leven. Samen geven ze nieuw leven aan een oude robot, die een grote carrière maakt. Real Steel is een van de leukste grote spektakelfilms voor kinderen in lange tijd.

Noordelijk Filmfestival

In het hoofdprogramma van het Noordelijk Filmfestival, in Leeuwarden, worden eerste of tweede films van jonge Europese regisseurs gedraaid. De films zijn thematisch en geografisch ingedeeld, waarbij films uit Scandinavië, de Baltische Staten en de Benelux steeds terugkeren. Maar er zijn ook films uit India en Griekenland. Ook is er een programma met beeldende kunst en kunstfilm. T/m 13 nov. www.noordelijkfilmfestival.nl

Filmcyclus psychoanalyse

De Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse en het Nederlands Psychoanalytisch Genootschap organiseren filmavonden met als thema: Angst voor vreemden en het vreemde. Een psychoanalyticus houdt een inleiding, waarna een film vertoond wordt. Op 16 november 20u wordt in het Ketelhuis, Amsterdam Crash van Paul Haggis vertoond; Los Angeles is het decor voor een wereld waarin iedereen racist is. www.ketelhuis.nl