F1-baas bekent betalen van steekpenningen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone betaalde miljoenen zwijggeld aan een Duitse bankier.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft gisteren toegegeven miljoenen dollars aan zwijggeld te hebben betaald aan een oud-bankier van de Bayerische Landesbank uit Duitsland. Ecclestone deed zijn uitspraken als getuige in een rechtbank in München, waar de oud-bankier Gerhard G. terechtstaat wegens verdenkingen van belastingontduiking, fraude en het aannemen van steekpenningen.

De bankier van de Bayerische Landesbank was in 2006 verantwoordelijk voor de verkoop van aandelen in het kampioenschap van de Formule 1, die de bank in eigendom had, aan Ecclestones investeringsmaatschappij CVC Capital. Volgens de Duitse justitie handelde de bankier bij de verkoop frauduleus en was hij verantwoordelijk voor belastingontduiking. Ook zou hij voor 32 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen van Ecclestone, die op zijn beurt commissies ter waarde van ruim 46 miljoen euro zou hebben ontvangen. De deal met Ecclestones investeringsmaatschappij CVC Capital leverde de Bayerische Landesbank volgens de Duitse justitie een verlies op van 66 miljoen euro. Gerhard G. kan veroordeeld worden tot maximaal 10 jaar cel.

Ecclestone, zelf niet aangeklaagd in de grote fraudezaak, zei gisteren dat hij de bankier smeergeld betaalde omdat hij bang was dat hij „voor bepaalde zaken” zou worden aangegeven bij de Britse Belastingdienst. „Ik heb hem betaald om te zwijgen”, zei Ecclestone. Een onderzoek van de Belastingdienst zou de Formule-1 baas veel geld kunnen kosten: „Het was een risico van meer dan twee miljard”, zei Ecclestone gisteren in de rechtbank in München. „Dat risico kon ik niet nemen. Ik had geen keus.”

Gerhard G. werd in januari van dit jaar gearresteerd. De rechtszaak tegen de oud-bankier duurt naar verwachting enkele maanden. (AP, Reuters)