ETA zet ontwapening ‘op de agenda’

Caption: A Spanish Civil Guard points at a poster displaying pictures of ETA victims at the exhibition 'The Civil Guard, shield of democracy against terrorism' on October 24, 2011 in Sevilla. ETA announced on October 20, 2011 a "definitive" end to its armed campaign for Basque independence which began more than 40 years ago. AFP PHOTO / CRISTINA QUICLER Een Spaanse politieman wijst naar een poster met politieslachtoffers van de Baskische afscheidingsbeweging ETA in een museum in Sevilla. Foto AFP / Cristina Quicler

De ontwapening van de Baskische gewapende organisatie ETA “staat op de agenda”.

Dat laat een woordvoerder van de organisatie in een interview met de Baskische krant Gara weten. Deze uitspraak komt drie weken nadat de ETA de “definitieve beëindiging” van haar “gewapende activiteiten” aangekondigde in dezelfde krant.

De Spaanse regering heeft altijd al aangegeven pas te willen praten met de ETA als het de wapens inleverde, schreef correspondent Merijn de Waal op 26 oktober in NRC Handelsblad. Bij Spaanse politici is wantrouwen ontstaan over de intenties van de gewapende organisatie door eerdere schendingen van bestanden. De Waal:

De regering-Zapatero wilde altijd pas praten als ETA zich ophief en de wapens inleverde. Argwaan die was ingegeven door de ervaring dat de terreurgroep bestanden in het verleden altijd gebruikte om militair en organisatorisch aan te sterken. Om vervolgens toch steeds weer de wapens op te nemen. Dit keer lijkt de situatie anders. Door ferm optreden van politie en justitie is ETA sterk verzwakt. De groep hield sinds september 2010 al een bestand in acht en zou nog maar vijftig actieve leden tellen. Daarbij verspeelde ETA met haar onvoorspelbare gedrag zelfs bij veel radicaal-nationalistische Basken haar laatste beetje geloofwaardigheid.

Met de aangekondigde wapenstilstand en nu ook de aanstaande ontwapening, kan de ETA mogelijk de beste resultaten halen uit haar verzwakte onderhandelingspositie. De Waal:

Door de strijd nu te staken, zou de terreurgroep het beste resultaat uit de huidige zwakte proberen te halen. Niet alleen wil ze in gesprek met Madrid – het liefst met buitenlandse bemiddelaars aan tafel, ook dient het communiqué van donderdag [20 oktober] als electorale steun in de rug van izquierda abertzale, de legale, politieke geestverwanten van de ETA.

    • Hans Klis