Espresso met Hans Klok

Illusionist Hans Klok mag van de rechtbank in Den Haag een act van zijn Belgische collega Rafael van Herck niet meer opvoeren. ‘Belachelijk,’ zegt Klok bij een espresso.

Hans Klok tijdens een optreden in de Beurs van Berlage. Foto NRC / Bas Czerwinski

Hand

Illusionist Hans Klok mag van de rechtbank in Den Haag een act van zijn Belgische collega Rafael van Herck niet meer opvoeren. ‘Belachelijk,’ zegt Klok bij een espresso. ‘Van Herck beweert dat ik een kostuum en twee bijbehorende trucs van hem heb gestolen.’ Is dat niet zo? De illusionist schudt zijn hoofd. ‘Hij had niets door,’ vertelt Klok. ‘Ik heb hem met mijn linkerhand afgeleid en met mijn rechterhand heb ik het kostuum weggetoverd.’ Hoe is Van Herck er dan achter gekomen? ‘Hij zat bij mij in het publiek en dacht toen opeens: “Hè? Had ik niet ook zo’n paarse mantel? Met exact dezelfde glitters?”’ Ik wil een slokje espresso nemen, maar mijn kopje is weg. ‘Altijd goed opletten,’ zegt de illusionist.

Hans Klok is ondanks de uitspraak van de rechter niet van plan de trucs van zijn Belgische collega uit zijn show te schrappen. ‘De rechter begrijpt er helemaal niets van,’ zegt Klok. ‘Het zijn oude trucs die veelvuldig zijn toegepast.’ Niks speciaals? ‘Nee,’ zegt de illusionist. ‘Maar de rechter blijft maar vragen hoe ik mijn hand door het lichaam van mijn assistent steek.’ Klopt het dat de rechtszaak achter gesloten deuren plaatsvond? Hans Klok knikt. ‘Dat was op verzoek van Rafael van Herck,’ zegt hij. ‘Sinds die mantel is hij een beetje paranoïde geworden.’

    • Ernest van der Kwast