Endemol wil schulden herstructureren voor overname

De Nederlandse televisieproducent Endemol wil eerst zijn schuld van twee miljard euro herstructureren voordat bedrijf het bod van Time Warner in overweging neemt.

Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen rondom de mogelijke overname. Het Amerikaanse mediaconcern deed vrijdag een bod van een miljard euro voor Endemol: 600 miljoen om schuld af te lossen en 400 miljoen voor nieuwe aandelen. Het Nederlandse bedrijf zou ondanks de mededeling aan Time Warner het overnamebod niet hebben afgewezen.

Endemol bouwde de afgelopen jaren een schuld op van twee miljard euro omdat de huidige eigenaren schuld afschreven op de balans van het bedrijf. Het bedrijf onderhandelt momenteel met schuldeisers. Endemol heeft tot 15 november om te voldoen aan hun eisen.

Eerder zouden de Britse commerciële omroep ITV, het Italiaanse mediabedrijf Mediaset en investeerder Clessidra al interesse hebben getoond. De laatste twee deden samen een bod van tweehonderd miljoen voor de overname van Endemol. Mediaredacteur van NRC Handelsblad, Jan Benjamin, speculeerde vrijdag al dat het bod van Time Warner mogelijk bedoeld is om andere geïnteresseerden de pas af te snijden en zo snel mogelijk de Nederlandse producent over te nemen.

De toenadering van Time Warner zou zijn geïnitieerd door Cyrte, de investeringsmaatschappij van John de Mol. Endemol is al langere tijd in overleg met schuldeisers en zou zelf ook pas aan een overname willen denken als dat proces is afgerond.

    • Hans Klis