diversen

Harry Mulisch

In zes lezingen zal Mulisch-kenner en hoogleraar Marita Mathijsen zijn oeuvre analyseren, vanaf de vroegste werken tot de laatste en ook nog niet gepubliceerd werk uit de nalatenschap. Op de tweede lezing, vrijdag 11 november om 13u in Spui25, Amsterdam ligt de nadruk op vernietiging n.a.v. zijn romans De diamant (1954), Het stenen bruidsbed (1959) en Voer voor psychologen (1961).

www.spui25.nl

Vergeven of vergelden

Filosofen en schrijvers discussiëren in een tweeluik over ‘De andere wang’ in het Academiegebouw, Utrecht. Het eerste deel op 16 november 20u gaat over de persoonlijke worsteling met vergeving en 23 november komt het huidige humeur van de samenleving en de plaats van begrippen als tolerantie, empathie, begrip en vergevingsgezindheid aan bod. Met o.a. Aleid Truijens, Willem van Leeuwen, Patricia Jimmink en Rob Schouten.

www.sg.uu.nl

De tsaar is terug

De politieke lente is wereldwijd in volle gang. Volkeren spreken zich uit, pleinen worden bezet, dictatoren vallen van hun voetstuk en machthebbers worden zenuwachtig. Behalve Poetin. Hij bereidt zich in alle rust voor op een nieuw presidentschap. Wanneer wordt het lente na de lange Russische winter? De Balie in Amsterdam organiseert een avond over de macht van Poetin en persvrijheid in Rusland op 11 november 20u.

www.debalie.nl

Stadsdichtersfeest

Stadsdichter F. Starik geeft ter viering van zijn stadsdichterschap een Groot Stadsdichtersfeest, met poëzie en muziek over en voor Amsterdam(mers) op 15 november 20u. in De Balie. Hijzelf draagt een uit dertig verzen bestaand stadsgedicht voor. Er is muziek van Martin Fondse, de Barockpuppies en het zevenkoppige blazersensemble ‘Waarschuwing voor de Scheepvaart’.

www.slaa.nl

Roger Raveel

Anouk Heesbeen geeft op 13 november 14u en 14 december een inleiding op de expositie Even terugschouwen van Roger Raveel en leidt vervolgens rond langs zijn werk in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA). Even terugschouwen is een eerbetoon aan het oeuvre van Roger Raveel, die dit jaar 90 jaar geworden is en door velen wordt beschouwd als een van de grootste, nog levende Belgische kunstenaars.

www.mmka.nl

Klaas en Maarten

Zaterdag 12 november komt de stoomboot met Sinterklaas aan in Utrecht. Hij logeert in het Catharijneconvent en het hele weekend is er een programma rond Klaas en de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten met muziek, dans, rondleidingen, stadswandelingen en lezingen door o.a. Maarten van Rossem, Manon Uphoff en Nicolaas Matsier.

www.culturelezondagen.nl

Mode Marché

In Museum Boijmans Van Beuningen is het zaterdag Mode Marché. Jonge en gevestigde ontwerpers verkopen een middag lang hun creaties aan een mode- en designminnend publiek.

www.boijmans.nl