Dit is het dus, oorlogvoeren

Holland Doc: ArmadilloNed. 2, 22.55 - 00.40 uur

Aanvankelijk oogt het meer als fictie. Het afscheidsfeestje van de jonge soldaten had evengoed geënsceneerd kunnen zijn. Net als de videogame-achtige schietpartijen later in de film. Of het verveelde motorcrossen op een legerbasis. Gezien door een groen filter, mooie muziek erbij. Zo esthetisch en geraffineerd verwacht je de betrapte werkelijkheid niet. Het verbluffende van Armadillo is dat het allemaal echt is.

De Deense documentaire, genoemd naar de Deens-Britse legerbasis in de zuidelijke provincie Helmand, maakte vorig jaar een triomftocht langs de filmfestivals, van Cannes tot IDFA. In Denemarken was er veel ophef over vermeend wangedrag van de soldaten. Niet eerder gaf een film zo’n eerlijk en onthutsend beeld van hedendaagse oorlogsvoering, schreven de critici.

Regisseur Janus Metz en cameraman Lars Skree volgden in de eerste helft van 2009 een groep Deense soldaten in Helmand. Ze zijn continu verbazend dichtbij: bij het wachten op actie, bij confrontaties met de Talibaan, bij het afreageren na afloop. Metz en Skree zijn er in geslaagd zichzelf onzichtbaar te maken.

Alles wat je vermoedt over oorlogvoeren wordt bevestigd: dat gevaar en adrenalinekick verslavend zijn, dat alles draait om mannelijke kameraadschap, dat haat tegen onbekenden wordt aangewakkerd, dat iedereen beschadigd terugkomt. En over deze oorlog: dat het bestrijden van de Talibaan een heilloze bezigheid is.

Mark Duursma

    • Mark Duursma