De relatie tussen doden in Abidjan en het afval is niet meer na te gaan

De relatie tussen doden in Abidjan en het afval is niet meer na te gaan

Een leuk boekje van Jaffe Vink, maar geen ‘leuk’ onderwerp natuurlijk (NRC Handelsblad, 28 oktober). Was er nu een relatie tussen de de gedumpte lading van de Probo Koala en de doden in Abidjan of niet?

Vink raakt een thema dat onze samenleving steeds dieper doorwoekert. Wij zetten elkaar onder steeds grotere druk. Bedrijven moeten elk jaar meer winst maken. Hoe, is minder belangrijk. Journalisten moeten scoren, anders verkoopt hun krant minder, waarheidsgetrouw of niet. Wetenschappers moeten publiceren tot eer en meerdere glorie van hun universiteit en schrijven daarom eerder ‘veel’ dan ‘goed’

En die relatie tussen dat afval en die doden? Dat valt niet meer na te gaan. Ik geef Vink hierin gelijk: de situatie ter plekke was chaotisch, mensen leven op een vuilnisbelt. Je moet ter plekke geweest zijn om het te kunnen vaststellen.

Jammer dat de auteur dan doorslaat. Er zat dan misschien geen H2S in, maar het afval was wel een H2S-bom en door reactie van de caustic soda met aanwezig vocht was er ook hitte, waardoor wel degelijk H2S vrijkomt. En als je dan al op een vuilnisbelt leeft en je weerstand is al niet best, dan ben je wel veel eerder slachtoffer dan een gemiddelde gezonde Nederlander!

Gegeven deze situatie in Ivoorkust en elders in Afrika hebben we nog wel een taak te verrichten in deze wereld. Maar wel op basis van juiste feiten, dat punt heeft Vink duidelijk gemaakt

Had Trafigura het afval niet naar Afrika mogen verschepen en daar dumpen: nee, dat hadden ze niet mogen doen en daar ging het toch om. De rechterlijke uitspraak daarin is gelukkig kraakhelder.

Prof.dr. Jacob de Boer

Instituut voor Milieuvraagstukken, Vrije Universiteit

Amsterdam