De missie in Kunduz mag worden uitgebreid

De Kamer steunt onderzoek naar uitbreiding van de missie in Kunduz.

Het kabinet mag de politietrainingsmissie in Kunduz een klein beetje verruimen door naast agenten ook het lage kader van de lokale politie te gaan scholen. Zo bleek gisteren tijdens een Kamerdebat over de missie. Ook maakt de Tweede Kamer geen bezwaar tegen onderzoek naar verdere uitbreiding van de doelgroep voor de Nederlandse opleidingen in Noord-Afghanistan.

Maar Kamerleden zijn wel sceptisch over de uitkomsten van dat onderzoek naar de grenspolitie en agenten van buiten de provincie Kunduz. Ze willen niet dat het kabinet daar straks conclusies uit trekt zonder toestemming van het parlement.

Zelfs coalitiepartij VVD heeft vraagtekens bij het mogelijke trainen van de grenspolitie. Volgens het kabinet wil Afghanistan zelf deze paramilitaire tak van de politie opsplitsen: in een (civiele) marechaussee -achtige organisatie die smokkel aan de veilige grenzen van het land controleert en een (militaire) gevechtseenheid die de grens met Pakistan bewaakt. De vraag is of en hoe snel dat daadwerkelijk kan. „Wij hebben onze twijfels bij die reorganisatie”, zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

De ChristenUnie, één van de drie oppositiepartijen die het kabinet in januari aan een meerderheid voor deze missie hielpen, maakt zich vooral zorgen over het scholen van agenten die buiten Kunduz gaan werken. Maar, zegt Joël Voordewind van die partij, „ als de ministers onderzoek willen doen, zullen wij het niet tegenhouden”. In het debat stonden de coalitiepartijen en de gelegenheidsgedogers tegenover de partijen die de missie blijven afwijzen: PVV, PvdA en SP. Het kabinet deed geen uitspraken over de duur van het geplande onderzoek, maar als dat is afgerond, wil het parlement zelf toetsen of eventuele uitbreiding wel binnen het civiele mandaat past. (NRC)