Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Commissie tegen fraude wetenschap versneld ingesteld

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen stelt versneld een commissie in die met aanbevelingen moet komen om fraude bij wetenschappelijk onderzoek te voorkomen. Dat meldt de NOS. De commissie wordt versneld ingesteld vanwege de fraude door de Tilburgse hoogleraar Stapel.

Voorzitter van de commissie is Kees Schuyt (wiki), emeritus hoogleraar sociologie. De commissieleden gaan onderzoeken hoe er nu gegevens worden verzameld. Ook moeten ze met tips komen voor jonge onderzoekers en promovendi over de na te leven normen.

De bedoeling is dat de commissie over zes maanden met een advies komt over integer onderzoek.