China wil geen sancties tegen Iran

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken vindt dat nieuwe sancties tegen Iran geen “fundamentele” oplossing zijn. Onder andere Frankrijk en de Verenigde staten willen naar aanleiding van het rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) nieuwe sancties tegen het land instellen.

In dat rapport staat dat het IAEA Iran ervan verdenkt geheime experimenten te hebben uitgevoerd met als doel het ontwikkelen van kernwapens. Dat meldt persbureau Reuters.

China sluit zich daarmee aan bij Rusland. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten dat extra sancties kunnen worden geïnterpreteerd als een middel om een machtswisseling in Iran te bewerkstelligen.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad ontkent dat het land bezig is met de ontwikkelingen van kernwapens en heeft laten weten dat het atoomprogramma van het land niet zal worden gewijzigd.

    • Lex Boon