Billen van Rihanna in topvorm

Nederland, Arnhem 09-11-2011. Concert van Rihanna in het Gelredome. De zangeres liet haar fans ruim een uur wachten en werd onthaald met een luid en boos boegeroep. Foto: Andreas Terlaak
Nederland, Arnhem 09-11-2011. Concert van Rihanna in het Gelredome. De zangeres liet haar fans ruim een uur wachten en werd onthaald met een luid en boos boegeroep. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

Pop

Rihanna. Gehoord: 9/11 Gelredome, Arnhem. ***

De billen van Rihanna draaien overuren deze avond. Het ene moment draaien ze gericht naar het publiek uitdagend vertraagde rondjes. Dan weer trillen ze alsof de diva uit Barbados een wasmachine heeft ingeslikt. En wanneer ook zij genoeg hebben van de weeklagend galmende poprocksolo’s waarmee de gitarist het radiovriendelijke oeuvre van de popzangeres naar het stadion tilt, leggen ze de knielende muzikant met een ferme zwiep het zwijgen op.

Het concert van de succesvolste popzangeres in tijden, die gisteren tijdens haar Loud-tour stadion Gelredome in Arnhem aandeed, is precies wat je ervan verwacht. Robyn Rihanna Fenty uit Barbados draagt te midden van rook, vuurwerk, flitsende videoschermen en confetti allerhande sexy pakjes; kijkt het publiek in alsof ze het liefst bij iedereen kroelend op schoot wil kruipen; en golft onnavolgbaar met haar billen.

Dat doet de kleine diva vooral op de hitgevoelige mix tussen urban en Europese dance die ze al jaren geleden omarmde. Rihanna staat deze week op 1 in Amerika met Euro-stamper We Found Love. Dat is haar elfde nummer 1-hit in de Amerikaanse Billboards; Rihanna heeft daarmee op haar 23ste één nummer 1 minder gescoord dan haar voorbeeld Madonna in haar hele carrière.

Ze wordt in Arnhem onthaald met een fluitconcert, nadat ze het publiek een uur heeft laten wachten, maar glijdt zonder krimp haar routine in. Want dat is het vooral: zeer goed en strak uitgevoerde routine. Ze kirt in snoepgoedbikini. Leest als in pak gestoken sm-meesteres knielende danseressen in zwarte pakjes de les. Geeft een fan een lapdance. En lijkt ondertussen te denken: „Een halfje brood, twee pakken melk, een pakje boter…”

Rihanna lijkt het meest in haar element wanneer haar Caraïbische wortels naar voren komen, zoals bij Man Down, dat ze met een verbeten ‘rrrrrumpupupum’ zingt, terwijl ze tegen een met graffiti volgespoten autowrak leunt. Bij de ballads is ze minder in staat de show te dragen. Maar dat hoeft ze ook niet. Ze zingt Love The Way You Lie Part 2 kronkelend op een vleugel die in de lucht vliegt, Umbrella in een regen van confetti, en haar billen zijn in topvorm.

    • Saul van Stapele