Beurzen sluiten zonder richting door zorgen eurozone

De beurzen in Europa zijn vanavond met lichte dalingen gesloten. Op de markten heerst nog altijd bezorgdheid over de situatie in het eurogebied.

De AEX verloor 0,08 punten, een daling van -0,03 procent. De beurs in Parijs verloor 10,32 punten (-0,34 procent), Londen daalde 15,56 punten (-0,29 procent) en de DAX in Frankfurt ging 0,66 procent in het rood.

Het verschil tussen de rente op Franse en Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar bereikte vandaag een recordhoogte, meldt persbureau AFP. De rente op Franse schuldenpapieren steeg uit angst voor een mogelijke besmetting van Frankrijk in deze schuldencrisis.

Eerder vanmiddag warende beurzen in Europa uit de rode cijfers gestegen. De ontwikkelingen in Italië, waar president Giorgio Napolitano zich uitsprak voor de snelle doorvoering van de verplichte hervormingen. Gisteren kwam de rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar ver boven de kritieke grens van zeven procent.

Dat de beurzen vanmiddag in het rood eindigden heeft te maken met de angst dat Frankrijk zijn triple-A status zou kunnen verliezen, ondanks de aankondiging maandag dat het land de komende jaren honderd miljard aan bezuinigingen wil gaan doorvoeren. Aan het eind van de middag meldde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s per abuis dat Frankrijk de gekoesterde en voor de eurozone essentiële kredietwaardigheid had verloren.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis