Beurzen hard onderuit door onzekerheid Italië

De Europese beurzen zijn gisteren hard onderuit gegaan uit vrees voor een verdere escalatie van de Europese schuldencrisis. De rente op Italiaanse staatsobligaties steeg gisteren tot 7,21 procent, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Het overschrijden van de zeven procent was in het geval van Griekenland, Ierland en Portugal de grens waarna de paniek uitbrak en deze landen beroep moesten doen op noodfinanciering door de Europese partners en het Internationaal Monetair Fonds. Financieren tegen dit soort rentes is duur: het betekent dat Italië in wezen is uitgesloten van financiering van zijn overheidsuitgaven. De Italiaanse staatsschuld is groot: ze is met 1.900 miljard euro de op twee na omvangrijkste ter wereld. De AEX verloor gisteren 3,15 procent en sloot onder de psychologische grens van driehonderd punten: 294,40 punten. Ook de beurs in Frankfurt daalde sterk: 2,21 procent tot 5.829,54 punten. (NRC)