beeldende kunst

inv.nr. 6083 b Bloemaert, Abraham (Gorinchem 1566 - Utrecht 1651) De fluitspeler 1621- doek 69 x 57,9 cm, met lijst 72,1 x 68,1 cm Collectie Centraal Museum, Utrecht; aankoop 1928 Image & copyrights CMU/ Ernst Moritz 2011-08 na restauratie

Abraham Bloemaert

Hij wordt wel de ‘vader van de Utrechtse schilderschool’ genoemd, de zeventiende-eeuwse kunstenaar Abraham Bloemaert (1566-1651). De expositie het Bloemaert-effect in het Utrechtse Centraal Museum laat zijn grote invloed zien. Bloemaert schilderde en tekende zowel mythologische als religieuze werken, maar ook genrestukken en realistische koppen van oude mensen. In zijn vroege werk is hij een echte maniërist met langgerekte figuren in overdreven proporties. Leerlingen als Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst reisden naar Italië en raakten in de ban van de revolutionaire kunst van Caravaggio. Op hun beurt beïnvloedden zij hun eigen leermeester met de nieuwe stijl. Later in zijn carrière schildert Bloemaert meer classicistisch.

11 nov t/m 5 febr, Nicolaaskerkhof 10. www.centraalmuseum.nl

Gouden Eeuw

Feesten waren in de zeventiende eeuw een populair onderwerp voor schilders. Jan Steen en Frans Hals brachten feestvierende personen en gezelschappen graag in beeld. Op de expositie De Gouden eeuw viert feest in het Frans Hals Museum in Haarlem komen de meest uiteenlopende feesten komen aan bod: chique buitenpartijen en banketten, kermissen, en boerenbruiloften, maar ook Sinterklaas, Driekoningen en Pinksteren. Te zien zijn vijftig schilderijen van o.a. Frans Hals, Dirck Hals, Esaias van de Velde en Jan Steen

11 nov t/m 6 mei, Groot Heiligland 61. www.centraalmuseum.nl

Moving Buildings Festival

Het Moving Buildings Festival in Amstelveen brengt diverse audiovisuele kunsten samen. Er zijn optredens van vj’s, en presentaties van videokunst en interactieve media. Thema dit jaar is architectuur. Het Cobra Museum toont in een videoruimte kunstenaarsfilms van Christoph Mescher, Teun van der Zalm en Femke Hoyng. Daarnaast laten Roderick Hietbrink, Ronan Mc Crea en Florian Riegel nieuw werk zien. De openingsceremonie is vanavond om 20u op het Stadsplein in Amstelveen.

10 t/m 19 nov. www.P60.nl en www.movingbuildings.nl. en

Dirk Raaijmakers

Ter gelegenheid van de toekenning van de Witteveen+Bos-prijs voor kunst en techniek is in de Bergkerk in Deventer een expositie met werk van Dick Raaijmakers, pionier op het gebied van de elektronische muziek. Er is onder meer een van zijn zogenaamde Ideofonen uit de jaren zeventig gereconstrueerd, een sculptuur in de vorm van een luidspreker. De opening is vanavond met de performance Ritueel Moment, een compositie voor drie slagwerkers waarvoor Raaijmakers de kerk als klankkast gebruikt.

11 nov t/m 4 dec. Bergkerkplein 1. www.witteveenbos

Manu Baeyens

Kunstruimte Bis71 in Geleen organiseert een soloexpositie van de Vlaamse schilder Manu Baeyens. Diens expressieve werken, collages eigenlijk, komen niet alleen al schilderend, maar ook al knippend, scheurend en knutselend tot stand. Zondag 13 nov om 15u wordt de kunstenaar geïnterviewd door Hans den Hartog Jager, kunstcriticus van deze krant.

13 nov t/m 29 jan. Rijksweg Noord 71. www.bis71.nl

Marleen Sleeuwits

De Haagse kunstenaarsinitiatieven Lief Hertje en de Grote Witte Reus zijn verhuisd naar een nieuw pand aan de Stationsweg, waar ook ruimte is voor projectruimtes en een boekwinkel. De openingsexpositie bestaat uit fotografisch werk van Marleen Sleeuwits.

T/m 10 dec. Stationsweg 137. www.liefhertje.nl