VN willen diplomatieke oplossing voor Iraans kernprogramma

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon pleit voor een diplomatieke oplossing voor het nucleaire geschil met Iran. Hij reageert hiermee op speculaties dat Israël mogelijk nucleaire faciliteiten in Iran zal aanvallen.

Een woordvoerder van Ki-moon laat weten dat de secretaris-generaal van Iran verlangt dat het de resoluties van de Veiligheidsraad en het Internationaal Atoomagentschap naleeft, en dat hij de voorkeur geeft aan een diplomatieke oplossing. “De secretaris-generaal is ervan overtuigd dat onderhandelen, in plaats van militair ingrijpen, de enige manier is om dit probleem op te lossen.”

De afgelopen week uitte premier Benjamin Netanyahu meerdere malen zijn verontrusting over het Iraanse atoomprogramma. Hij stelde dat wereldleiders hun beloftes moeten nakomen en dat die niet louter moeten bestaan uit het opleggen van sancties. De premier probeerde in zijn kabinet een meerderheid te krijgen om aanvallen uit te voeren. De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei reageerde hierop door te stellen dat het Iraanse leger “met ijzeren vuist” zal reageren op elke aanval.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) liet onlangs weten te beschikken over informatie waaruit blijkt dat Iran computermodellen van een kernkop heeft ontwikkeld. Iran veegde dit op haar beurt van de hand, door te stellen dat die informatie is gefabriceerd en dat het kernprogramma ongewijzigd blijft.

Zowel Rusland als China weigeren mogelijke sancties te ondersteunen. Volgens de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken kunnen extra sancties worden geïnterpreteerd als een middel om een machtswisseling in Iran te bewerkstelligen.

    • Dirk Wijnand de Jong