ANC zet Malema uit zijn functie

De tuchtraad van het regerende Afrikaans Nationaal Congres in Zuid-Afrika heeft de omstreden jeugdleider Julius Malema vanmorgen uit zijn functie gezet. Hij is bovendien voor vijf jaar geschorst als partijlid. Na wekenlange hoorzittingen is Malema schuldig bevonden aan het zaaien van tweespalt in het ANC en het in diskrediet brengen van de partij.

De straf voor de populaire Malema is zwaarder dan verwacht. Het ANC, dat Zuid-Afrika sinds 1994 regeert, lijkt met het besluit de onstuimige politieke carrière van de 30-jarige jeugdleider te willen breken. Malema is over vijf jaar te oud voor het lidmaatschap van de jeugdliga. Hij kan nog tegen het besluit in beroep gaan, maar de verwachting is dat hij zijn baan niet terugkrijgt.

Malema’s oproep, eerder dit jaar, tot het omverwerpen van de regering van het bevriende buurland Botswana, omdat dat land zou heulen met ‘westerse imperialisten’, was voor het ANC de directe aanleiding om hem te bestraffen. Dat was volgens tuchtraadvoorzitter Derek Hanekom „roekeloos, ongefundeerd en schadelijk voor Zuid-Afrika’s relatie met Botswana”.

Sinds zijn verkiezing tot voorzitter van de ANC-jeugdliga in 2008 is Malema haast permanent in het nieuws geweest. Hij hielp Jacob Zuma aan het presidentschap van de grootste Afrikaanse economie, maar voert sinds enige maanden binnen het ANC campagne voor vice-president Kgalema Motlanthe. Afgelopen juni werd Malema herkozen als leider van de jeugdliga. Met zijn uitspraken hield hij de sterk verdeelde partij de laatste drie jaar gegijzeld. Het ANC viert volgend jaar zijn honderdjarig bestaan en wil dan geen verdeeldheid uitstralen.

In zijn streven om zeventien jaar na het einde van het blanke minderheidsbewind ook een eind te maken aan wat hij de ‘economische apartheid’ noemt, strijdt hij voor de nationalisatie van mijnen en banken en de herverdeling van landbouwland zonder financiële compensatie. Hoewel hij zegt te spreken namens de armen, berichten de media regelmatig over zijn royale levensstijl.

Malema werd vorig jaar mei al schuldig bevonden aan het beledigen van de ANC-leiding en het zaaien van verdeeldheid. Toen kreeg hij een voorwaardelijke schorsing opgelegd. Malema heeft nog niet op de uitspraak gereageerd: hij had vandaag tentamens voor zijn studie politicologie.