AEX opent in de min, andere Europese beurzen ook lager

De beurzen in Amsterdam en in andere Europese steden zijn vandaag in de min geopend. Gisteren gingen de beurzen al hard onderuit vanwege de vrees voor verdere escalatie van de Europese schuldencrisis. Ook Wall Street sloot gisteren ruim 3 procent lager.

Bij de opening noteerde de AEX 289,58 punten, een verlies van 1,6 procent. Het aandeel van Aegon, dat vandaag bekend maakte dat de winst het afgelopen kwartaal bijna volledig is verdampt, zakte met 2,8 procent.

Elders in Europa waren de verliezen gelijk. De beurs in Londen verloor 1,7 procent, de beurs in Milaan 1,3 procent. In Parijs ging de beurs 2,2 procent omlaag.

Rente Italiaanse staatsobligaties blijft hoog

Ondank de aankondiging de hervormingen te versnellen en de uitspraken van de Italiaanse president Napolitano dat Berlusconi daadwerkelijk snel opstapt, blijft de rente op de Italiaanse staatsobligaties boven de grens van 7 procent. Dat was de rentestand waarop Ierland en Portugal een beroep moesten doen op noodleningen, meldt persbureau Reuters.

De hoge rente op de Italiaanse staatobligaties zorgt voor grote onrust bij beleggers. Die zijn bang dat dat Europese schuldencrisis groter zal worden. Gisteren steeg die rente in Italië tot 7,3 procent, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

    • Lex Boon