Zware straf Feyenoord- aanvaller Fernandez

Voetballer Guyon Fernandez is door de tuchtcommissie van de KNVB voor zes wedstrijden geschorst. De Feyenoorder maakte zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen NEC een slaande beweging naar zijn Nijmeegse tegenstander Rens van Eijden. De schorsing is conform het schikkingsvoorstel van gisteren dat door Feyenoord vandaag is geaccepteerd.

Op televisiebeelden is te zien hoe Fernandez in blessuretijd van de met 1-0 verloren wedstrijd tot tweemaal toe NEC’er Van Eijden in het gezicht slaat. Het incident was scheidsrechter Tom van Sichem en diens assistent-scheidsrechters ontgaan. Feyenoord-trainer Ronald Koeman zei eerder begrip te hebben voor een eventuele schorsing van zijn spits.

De actie van Fernandez, die nog niet in het openbaar heeft gereageerd op het voorval, leek ingegeven door frustratie. Feyenoord stond op het moment van zijn overtreding met 1-0 achter tegen NEC en zou de derde nederlaag op rij gaan lijden. Fernandez, deze zomer overgekomen van de Rotterdamse satellietclub Excelsior, kon het verlies niet meer voorkomen en leek zich af te reageren op zijn directe tegenstander Van Eijden.

De voltallige arbitrage had zaterdagavond evenmin geconstateerd dat NEC’er Nick van der Velden in de beginfase meters buitenspel stond, toen hij na een vrije trap voor het enige doelpunt zorgde. De Feyenoorders protesteerden tevergeefs.

Volgens de officiële regels kan de tuchtcommissie van de KNVB wél een door de scheidsrechter over het hoofd geziene overtreding bestraffen, maar een ‘buitenspeldoelpunt’ kan nadien niet meer worden teruggedraaid.