Zeus op het slagveld in 3D

Immortals. Regie: Tarsem Singh. Met: Henry Cavill, Mickey Rourke, Stephen Dorff, Freida Pinto, John Hurt. In: 75 bioscopen. **

Erg veel met de Griekse mythen waar de film op gebaseerd zou zijn heeft Immortals niet van doen. Zeus komt erin voor, en een geheel nieuwe strijd tussen de Olympische goden en de Titanen, maar het is toch vooral een bloedige 3D-slagveldfilm. Centraal staat de strijd tussen sterveling en Zeus-beschermeling Theseus en de bloeddorstige Hyperion, die op zoek is naar de boog van Epirus om de mensheid aan zich te onderwerpen en de Titanen te bevrijden uit de Tartaros. Onderliggend schemert een spiritueel-moralistisch verhaal over een mensheid die het geloof in goden verloren heeft en daarom deze destructieve krachten losmaakt. Begrijpelijk is het wel dat regisseur Tarsem Singh leentjebuur wilde spelen bij de oude Grieken: als superstrijders kunnen weinigen tegen Zeus en de zijnen op. Alle natuurwetten en -elementen worden ondersteboven gehaald voor zijn visuele bravoure. Daarin ligt ook Singhs kracht: filmische bouwwerken met fantastische perspectieven verzinnen waar alleen de door de computer gedirigeerde camera als een valk doorheen kan duiken.

Dana Linssen

    • Dana Linssen