Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Onderzoeker Radboudziekenhuis weg na wetenschappelijke onzorgvuldigheden

Een senior onderzoeker bij het UMC St. Radboud in Nijmegen heeft ontslag genomen na wetenschappelijke onzorgvuldigheden bij dataverzameling. De informatie die deze arts had verzameld tijdens lichamelijk onderzoek bij patiënten, bleek oncontroleerbaar en mogelijk onjuist.

Decaan Frans Corstens van het academisch ziekenhuis bevestigt de gang van zaken. Hij zegt dat ontslag niet aan de orde zou zijn geweest “als het enkel zou gaan om slordigheden”.

Ontslag ingediend

Het gaat om een groot onderzoek naar pijndetectie, waaraan meerdere ziekenhuizen meewerken. Op de formulieren waarop de man zijn data verzamelde, ontbrak een handtekening van een tweede, onafhankelijke arts. Het onderzoeksprotocol schrijft dit voor.

De promovendus in het onderzoek waarschuwde eind september decaan Corstens over onregelmatigheden. Deze riep de senior onderzoeker die avond ter verantwoording bij zich, waarna die zijn ontslag indiende. Ook heeft de onderzoeker zich teruggetrokken uit landelijke commissies waarin hij namens het ziekenhuis zat.

Ook andere publicaties nu onderzocht

Het St. Radboud heeft ervoor gekozen de zaak niet naar buiten te brengen, omdat de wetenschap niet zou zijn geschaad. Het onderzoek kon na het verwijderen van deze data gewoon doorgaan en patiënten hadden er niet onder geleden. Intern is een groep mensen gedeeltelijk van de zaak op de hoogte gebracht.

Een commissie van deskundigen is inmiddels begonnen eerdere wetenschappelijke publicaties te onderzoeken waarvoor de man data heeft verzameld. Ook is de commissie gevraagd aanbevelingen te doen over hoe dit soort voorvallen voortaan kan worden voorkomen. De commissie hoort de onderzoeker een dezer dagen en brengt waarschijnlijk voor het eind van dit jaar verslag uit.