Weggezet als een non-valeur

KRO Profiel: Thom KarremansNed. 2, 22.55 - 23.45 uur

Hij zou ervoor kunnen kiezen om in Spanje van zijn pensioen te genieten. Hij zou kunnen denken: ik laat de studie naar mijn povere vertoning als commandant van de Nederlandse troepen in 1995 in Srebrenica over aan historici en rechters. Er werden toen immers zo veel militaire en politieke fouten gemaakt, dat mijn persoonlijk feilen me door Defensie en politiek niet is aangerekend. Zand erover.

Maar Thom Karremans denkt zo niet. Sinds 1995 zoekt hij regelmatig de publiciteit om zijn beklag te doen. Hij ziet zichzelf als slachtoffer – een beetje obsceen in het licht van die meer dan 7.000 échte.

Wat hij niet verdient – wat niemand verdient, al is hij nog zo verwaten – is het soort proces dat hem vanavond in KRO Profiel wordt aangedaan en waaraan hij nota bene zijn medewerking heeft verleend. Hij zal een nieuw platform voor zijn verongelijktheid hebben verwacht en in het begin is dat ook zo: „Mijn ouders waren niet echt warm.”

Vervolgens mag hij echter slechts reageren op uitspraken van voormalige meerderen die hem wegzetten als een non-valeur. Tot overmaat van ramp gaat nog een verhaal in rook op: het varken dat generaal Mladic voor de ogen van Karremans liet slachten om deze te intimideren, blijkt ontsproten aan Karremans’ verbeelding. Je krijgt bijna medelijden met hem. Als Karremans verstandig was, beperkte hij zijn openbare optredens voortaan tot getuigenissen in rechtszalen.

Raymond van den Boogaard

    • Raymond van den Boogaard