We the people

Eindelijk, we kunnen met zijn allen opgelucht ademhalen: er bevinden zich géén aliens onder ons. Het Witte Huis heeft het immers zelf gezegd. De verklaring is gegeven op verzoek van de waarheidzoekende, ‘laten we er niet omheen draaien: de kans is groot dat die uienbagel die je nu eet gesmeerd is door een vermomde alien’-beweging Paradigm Research Group. Zij wilden nu wel eens weten of de Amerikaanse overheid contact heeft met buitenaardse wezens. Nee dus: het Witte Huis zegt geen ET’s te hebben ontmoet, er bestaat geen opslagplaats onder het Oval Office waar verkoolde stukjes alien liggen verstopt en verder voegden ze er nog aan toe dat ze over zulke zaken nooit zouden liegen – dat laatste klonk een beetje gekwetst.

Hoe zeer ik het ook aanmoedig dat de Amerikaanse regering verklaringen geeft over het bestaan van aliens, yeti’s, elfjes, Satan, mole people en Dr. Phil, ik vond het toch opmerkelijk dat er opeens een officieel ET-statement kwam. Dit bleek te liggen aan het overheidsinitiatief We The People: iedereen mag een petitie verzinnen, en als hij binnen 30 dagen wordt ondertekend door 25.000 mensen, geeft het Witte Huis antwoord.

Een mogelijkheid tot kattekwaad: ‘Lief Wit Huis, als president Obama niet snel op de foto gaat met een klein pluizig katje in zijn haar, ga ik ervan uit dat hij katten haat. Ik zal deze informatie verspreiden en dat zal hem veel stemmen kosten, want wie katten haat, haat zichzelf.’

Maar ook: democratie, gevat in petities. Wat wil het volk, waar houdt het zich mee bezig, op welke vragen eist het volk een antwoord?

Op de site is te zien dat er voornamelijk een antwoord wordt gezocht op de vraag: ‘Hoi, ik wil gewoon ’s avonds lekker een dikke blow roken. WAAROM MAG DIT NIET?’ Een groot gedeelte van de 120 petities gaat over het verbod op marihuana. Dat er zelfs al door het Witte Huis op een eerdere aanvraag is gereageerd (‘marihuana is slecht voor je, m’kay’) lijkt de vele wietpetities niet tegen te houden.

Verder houdt het volk zich volop bezig met Dierenleed: er wordt onder andere gevraagd om een verbod op paarden slachten en om de redding van vleermuizen met White Nose Syndrom. Ook zijn er Politieke Kwesties: geen geld naar Egypte, geen geld naar Mauritanië en bevrijd alsjeblieft Wikileaks-klokkenluider Bradley Manning – dat laatste verzoek komt nog 18.540 handtekeningen tekort.

En dan is er de afdeling Meta: meerdere petities van de strekking: ‘neem petities serieus en gebruik ze niet als excuus om te doen alsof je luistert.’ Een van die petities eindigt zo: “we demand that the White House immediately assign a junior staffer to compose a tame and vapid response to this petition, and never attempt to take any meaningful action on this or any other issue. We would also like a cookie.”

Begaan met mensen, begaan met dieren, op zoek naar een jointje en die ene cynische toeschouwer: net het volk zelf dus.

Renske de Greef

    • Renske de Greef