voetbalnieuws

Bondscoach Bert van Marwijk heeft AZ-aanvaller Roy Beerens opgeroepen als vervanger voor Derk Boerrigter. De Ajacied haakte gisteren af met een blessure aan zijn onderrug, waardoor zijn debuut bij Oranje in het water valt. Beerens kwam wel al eerder voor Nederland uit, hij speelde mee in het oefenduel met Oekraïne in augustus vorig jaar (1-1).

Klaas Jan Huntelaar hervatte gisteren de training bij Oranje. De aanvaller van Schalke 04 werkte apart van de groep een programma af, omdat hij vorige week in de Europa-Leaguewedstrijd tegen AEK Larnaca een dubbele neusbreuk had opgelopen nadat hij in botsing was gekomen met ploeggenoot Joel Matip. Nederland bereidt zich in Noordwijk voor op de laatste twee oefeninterlands van dit jaar. Vrijdag speelt de ploeg van Bert van Marwijk in Amsterdam tegen Zwitserland, dinsdag in Hamburg tegen Duitsland.

Siem de Jong en Theo Janssen zijn de komende tijd niet beschikbaar voor Ajax. Een MRI-scan wees gisteren uit dat De Jong, die zondag na twee minuten uitviel in het duel met Utrecht, een spierscheur in zijn linkerdijbeen heeft opgelopen. De aanvallende middenvelder is vier tot zes weken niet inzetbaar. Middenvelder Janssen verrekte in dezelfde wedstrijd zijn hamstring en is naar verwachting twee weken uitgeschakeld.

Robert Maaskant is ontslagen als voetbaltrainer van Wisla Krakow. De Nederlander was sinds augustus 2010 werkzaam bij de Poolse club waarmee hij in zijn eerste seizoen de landstitel won. Dit seizoen vielen de resultaten tegen. Na dertien rondes bezet Wisla Krakow de vijfde plaats in de competitie. Dit weekend leed Maaskant de achtste competitienederlaag.

In navolging van zijn landgenoot Douglas van FC Twente hoopt ook Everton de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen. Dat vertelt de 28-jarige Braziliaan van Heracles Almelo in het weekblad Voetbal International. „We zijn bezig met de benodigde documentatie, officieel moet ik volgens mij nog een cursus halen.” Everton is aan zijn zesde seizoen bezig bij Heracles en komt daarom in aanmerking voor de Nederlandse nationaliteit. Een mogelijke rol bij het Nederlands elftal of een buitenlandse transfer spelen niet mee in de besluitvorming van de spits. Evertons landgenoot Douglas bemachtigde vorige week het Nederlandse staatsburgerschap, hij heeft wel ambities voor Oranje.