Vier man slaan inbreker in coma

De politie heeft vier mannen gearresteerd omdat ze een inbreker zwaar zouden hebben mishandeld. De 50-jarige man ligt in coma.

Vorige week vrijdag sloop de man het Frans Otten Stadion in Amsterdam binnen. Vier medewerkers van het sportcomplex (31, 38, 43 en 61 jaar oud) zagen hem op de beveiligingscamera en snelden toe. Toen de politie arriveerde, moest hij ter plaatse worden gereanimeerd. De recherche onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Het Openbaar Ministerie (OM) vaardigde dit jaar een nieuwe richtlijn uit, die inhoudt dat burgers meer vrijheid hebben om zich te verdedigen tegen geweld. Ze worden pas aangehouden als na politieonderzoek blijkt dat zij niet uit noodweer hebben gehandeld.

De richtlijn is een wens van de VVD, die in het regeerakkoord liet opnemen dat burgers die geweld gebruiken tegen inbrekers beter zullen worden beschermd. „De overheid kan niet overal direct ter plaatse zijn”, zei minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) in een interview, „dus zal de burger het ook zelf moeten oppakken.” Premier Rutte sprak bij de presentatie van het regeerakkoord vorig jaar zijn begrip uit voor burgers die een inbreker met „een ferme tik” het huis uitjagen.

Volgens oppositiepartijen SP en PvdA laat dit voorval zien dat zulke „stoere taal” agressie uitlokt. „Hopelijk is de minister in de toekomst voorzichtiger met zijn uitspraken”, zegt SP’er Ronald van Raak. „Het blijkt nu dat zulke woorden slechte navolging kunnen vinden.” Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is de boodschap van de minister niet ‘sla er maar op los’ . „Wij zeggen: ‘Als je je in een dreigende situatie bevindt, mag je je verweren. Maar het moet wel proportioneel zijn’.”

Het lijkt erop dat dit bij de vier verdachten niet het geval is geweest, zegt een woordvoerder van de politie Amsterdam. „We roepen op tot zelfredzaamheid, bijvoorbeeld door inbrekers te filmen met je mobieltje. Het is wel duidelijk dat hier iets heel anders is gebeurd.”