Veldhuijzen overleeft opnieuw motie van afkeuring na ‘weifelend optreden’

Den Haag : 15 september 2011 Staatssecretaris van Volksgezondheid Veldhuijzen van Zanten, na afloop van het debat over het PGB. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 15 september 2011 Staatssecretaris van Volksgezondheid Veldhuijzen van Zanten, na afloop van het debat over het PGB. foto © Roel Rozenburg Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten na afloop van een debat over het persoonsgebonden budget in september. Foto NRC / Roel Rozenburg

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) heeft voor de tweede keer een motie van afkeuring overleefd.

Ditmaal was het Esmé Wiegman van de ChristenUnie die de motie indiende tegen de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb). Oppositiepartijen PvdA, SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden voor de motie.

Wiegman vindt dat Veldhuijzen de bezuinigingen op het pgb moet aanpassen, omdat volgens haar veel patiënten tussen de wal en het schip dreigen te vallen. De staatssecretaris is dat niet van plan. Veldhuijzen stelde dat weliswaar ‘ruimte’ is om haar beleid aan te passen als Wiegman gelijk krijgt, maar zij wil dat niet op voorhand doen.

De voltallige oppositie riep Veldhuijzen van Zanten op om het zogenoemde ‘tienuurscriterium’ te laten vallen. Het criterium houdt in dat alleen gehandicapten met recht op meer dan tien uur zorg per week in aanmerking komen voor de nieuwe vergoedingsregeling. De staatssecretaris kon daar niet in meegaan.

‘Uit optreden Veldhuijzen van Zanten spreekt weinig overtuiging’

NRC-politiek redacteur Pieter van Os over het handelen van Veldhuijzen van Zanten:

“In een weifelend optreden zei Veldhuijzen van Zanten vanmorgen; ‘dit zijn heel moeilijke maatregelen om te verdedigen’. Ze wíl wel tegemoet komen aan de bezwaren van de oppositie, maar ze kan het niet. Dat zeggen CDA’ers tegenwoordig wel vaker. Veldhuijzen van Zanten zei zelfs dat het haar speet. Dat heeft iets zwaks. Er spreekt weinig overtuiging uit. Als ze zich harder zou opstellen als heelmeester, dan zou ze waarschijnlijk minder vaak in de problemen komen in de Tweede Kamer.”

Van Os noemt ook de kritische houding van de SGP opvallend. De partij steunt een motie om de bezuinigingen op het pgb met een jaar uit te stellen. De motie wordt breed gesteund, maar de coalitiepartijen zien er niets in en daarmee is er geen meerderheid voor uitstel.

In de Tweede Kamer neemt de weerstand toe over de manier waarop de bewindsvrouw de bezuinigingen op het pgb doorvoert. In september kreeg zij ook al een motie van afkeuring voor haar kiezen. Die werd toen gesteund door de PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

    • Marije Willems