Van Basten bedankt definitief voor Ajax vanwege ‘onwerkbare situatie’

Marco van Basten als coach van Oranje. In 2008 nam hij afscheid om trainer te worden van Ajax. Foto Reuters / Michael Kooren

Marco van Basten heeft definitief besloten geen technisch directeur te worden bij Ajax. De oud-speler en -trainer van de Amsterdammers kwam na een gesprek met de raad van commissarissen tot die conclusie. Er zou sprake zijn van een “onwerkbare situatie” in de Arena.

Van Basten was begin november dicht bij een aanstelling als technisch directeur. Toen kwam Johan Cruijff echter met de eis van een adviesraad op de proppen, wat de andere commissarissen niet zagen zitten. Van Basten zag daarom van de baan af, Cruijff ontkende diens benoeming te hebben geblokkeerd. Later bleek Van Basten de mogelijkheid om alsnog bij Ajax te gaan werken open te houden, maar nu niet meer, stelt de NOS.

Ondertussen lijkt het erop dat diezelfde Cruijff door de verzoeningscommissie - door de ledenraad van Ajax ingesteld om de crisis hem en de andere commissarissen op te lossen - wordt weggewenst. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Cruijff, die overhoop ligt met de andere vier leden van de raad van commissarissen, zou naar een positie als adviseur moeten worden gedirigeerd. Het is onduidelijk of Cruijff die rol ziet zitten.

Drie van de vijf leden van de verzoeningscommissie waren ook verantwoordelijk voor de benoeming van de betreffende rvc. Volgens de krant is er daarom vanuit de ledenraad een tegenbeweging gestart die Cruijff steunt. Zo zouden er Cruijff-gezinde leden in de bestuursraad moeten komen, zodat het kamp van de overige commissarissen tegenwicht krijgt.

    • Jules Seegers