Uitlevering ex-premier Libië mag

Een Hof van Appèl in Tunis heeft gisteren bepaald dat een voormalige premier van Libië mag worden uitgeleverd aan de nieuwe machthebbers in Tripoli. Het gaat om Al-Baghdad Ali al-Mahmoudi, die onder de Libische leider Gaddafi premier was van 2006 tot augustus.

Mahmoudi zou de eerste gevluchte hoge functionaris van Gaddafi’s bewind zijn die wordt uitgeleverd aan Libië. De nieuwe Libische leiders willen ook graag Gaddafi’s zonen Saadi (in Niger) en Hannibal en Mohammed (in Algerije) berechten. De resterende nog levende zoon, Seif al-Islam Gaddafi, is nog zoek.

Advocaten van Mahmoudi, die gevangen zat in afwachting van een uitspraak over het uitleveringsverzoek, voerden aan dat hij in Libië geen eerlijk proces zal krijgen. Mahmoudi heeft zichzelf omschreven als een technocraat die niets te maken had met repressie onder Gaddafi. Het nieuwe regime zegt hem wegens corruptie te willen vervolgen.

Uitwijzing is pas mogelijk als interim-president Mebazaa zijn handtekening heeft gezet. (Reuters, AFP)