uitgelicht

Pictured: Steve Zissou (Academy Award® nominee BILL MURRAY) in a scene from THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU, directed by Wes Anderson. Distributed by Buena Vista International. THIS MATERIAL MAY BE LAWFULLY USED IN ALL MEDIA ONLY TO PROMOTE THE RELEASE OF THE MOTION PICTURE ENTITLED "THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU" DURING THE PICTURE'S PROMOTIONAL WINDOWS. ANY OTHER USE, RE-USE, DUPLICATION OR POSTING OF THIS MATERIAL IS STRICTLY PROHIBITED WITHOUT THE EXPRESS WRITTEN CONSENT OF TOUCHSTONE PICTURES. AND COULD RESULT IN LEGAL LIABILITY. YOU WILL BE SOLELY RESPONSIBLE FOR ANY CLAIMS, DAMAGES, FEES, COSTS, AND PENALTIES ARISING OUT OF UNAUTHORIZED USE OF THIS MATERIAL BY YOU OR YOUR AGENTS.
Pictured: Steve Zissou (Academy Award® nominee BILL MURRAY) in a scene from THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU, directed by Wes Anderson. Distributed by Buena Vista International. THIS MATERIAL MAY BE LAWFULLY USED IN ALL MEDIA ONLY TO PROMOTE THE RELEASE OF THE MOTION PICTURE ENTITLED "THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU" DURING THE PICTURE'S PROMOTIONAL WINDOWS. ANY OTHER USE, RE-USE, DUPLICATION OR POSTING OF THIS MATERIAL IS STRICTLY PROHIBITED WITHOUT THE EXPRESS WRITTEN CONSENT OF TOUCHSTONE PICTURES. AND COULD RESULT IN LEGAL LIABILITY. YOU WILL BE SOLELY RESPONSIBLE FOR ANY CLAIMS, DAMAGES, FEES, COSTS, AND PENALTIES ARISING OUT OF UNAUTHORIZED USE OF THIS MATERIAL BY YOU OR YOUR AGENTS.

Film

The Godfather II (Francis Ford Coppola, 1974, VS). Vervolg op succesfilm werd autonoom meesterwerk: een genuanceerde sage van een maffiafamilie. Al Pacino vergelijkt als Michael Corleone anno 1958 zijn leven met het verleden van zijn vader Robert De Niro. Oscars voor o.a. beste film, scenario, regie en De Niro. Ook met Diane Keaton, Robert Duvall, John Cazale en Lee Strasberg.Canvas, 20.40-23.45u.

The Life Aquatic with Steve Zissou (Wes Anderson, 2005. VS). IJskoud, nostalgisch en bijna buitenaards is het universum dat de regisseur van Rushmore, The Royal Tenenbaums, The Darjeeling Limited en Fantastic Mr. Fox dit keer creëerde. In een onderwaterwereld à la Jacques Cousteau vecht Steve Zissou (Bill Murray als een baken van ironie) een titanenstrijd uit met een rivaal en een haai van mythische proporties. In zijn zakduikbootje heeft Zissou een team van mafketels verzameld en die worden stuk voor stuk gespeeld door acteurs van formaat: Cate Blanchett, Anjelica Huston, Jeff Goldblum. Veel echte spanning of ontwikkeling zit er niet in de plot, maar dat doet er bij Anderson niet toe. Het gaat om de vondsten en vondstjes. Een zeepaardje dat in een glas champagne belandt, David Bowie’s Life on Mars? in het Portugees gezongen, de vormgeving van de locaties en de duikboot die wij in dwarsdoorsnede mogen zien en die de trotse naam Belafonte draagt.BBC 1, 01.00-02.55u.

Informatief

Dierenbeschermers. Tiendelige documentaireserie over de mensen van de Dierenbescherming. Ze worden van dichtbij gevolgd bij het verlenen van hulp aan dieren in nood. Vandaag stuit de diereninspectie op een ezel, een geit en hun verontwaardigde eigenaar.Ned.1, 19.25-20.00u.

Honger naar verandering. Documentaire over de structurele oplossingen voor hongersnood die aangeslagen zijn in Wajir, een middelgroot stadje in het noordoosten van Kenia vlakbij Somalië. Na een seksstaking door de vrouwen in 1995 voeren de mannen geen oorlogen meer; er is nu onderwijs voor alle jongeren; er vindt herbebossing plaats en vuilnis wordt opgeruimd. Ned.2, 20.25-21.15u.

Peter Jones: How we made our millions. Ondernemer Peter Jones, in het Verenigd Koninkrijk bekend door zijn optreden in het tv-programma Dragon’s Den, ontmoet twee succesvolle ondernemers om te achterhalen of er een blauwdruk voor succes is. De ene is rijk geworden met een bedrijf dat smoothies verkoopt, de andere werd miljonair met haar lingeriemerk. BBC 2, 22.00-23.00u.

Frozen Planet: Summer. In de poolstreken gaat de zon ’s zomers nooit onder. Dat is maar goed ook: dieren moeten jonkies grootbrengen voordat de herfst invalt. We zien onder meer muskusossen die door wolven belaagd worden, koningspinguïns die last hebben van de hitte en een dwergvinvis die opgejaagd wordt door een school orka’s.BBC 1, 22.00-23.00u.

Freakonomics. Zes documentairemakers verfilmden ieder een hoofdstuk uit de bestseller Freakonomics: a rogue economist explores the hidden side of everything van New York Times-journalist Stephen Dubner en econoom Steven Levittmo. We zien onder meer hoe bepalend iemands naam kan zijn voor de hoogte van zijn of haar salaris; het verband tussen legale abortus en dalende misdaadcijfers; en het positieve effect van een kleine geldelijke beloning op de leerprestaties van jonge kinderen.Ned.2, 23.55-01.20u.

Amusement

De tiende van Tijl. Te gast zijn celliste Quirine Viersen en Paul de Leeuw. Cristina Deutekom kiest vanavond de sopraan die volgende maand Der Hölle Rache kocht in meinem Herze mag zingen bij het Residentie Orkest. Ned.3, 20.25-21.20u.

Rab C Nesbitt: stool. De nieuwe predikant heeft volgens Rab twee handicaps: ze is vrouw en ze is Engelse. Tijdens haar eerste dienst is Rab aangeschoten. De predikante vraagt hem zijn drankinname te matigen. Uiteraard weigert hij dat, maar als hij op een avond stomdronken op het kerkhof in slaap is gevallen, krijgt hij een droom waarin zijn betere en zijn slechtere ik elkaar bestrijden. Met Shane McGowan als Rabs slechtere ik. BBC 2, 23.00-23.30u.

John Sergeant meets Rab C Nesbitt. Wat is het effect van de wereldwijde recessie op een nietsnut als de eeuwig bietsende, klaplopende en werkschuwe parasiet Rab C Nesbitt? John Sergeant gaat in een niets en niemand ontziend interview op zoek naar de man achter het gaatjeshemd en wordt daarbij ondersteund door tv-fragmenten en getuigenissen van Rabs vrienden en familie.BBC 2, 00.20-01.05u.