Tabloid zette meer privédetectives in

De opgeheven Britse tabloid News of the World huurde een privédetective in om bekende Britten te bespioneren, onder wie prins William. Dat onthulde het BBC-programma Newsnight gisteravond.

Dergelijke spionage is niet illegaal, en wordt vaker door Britse media gebruikt. In 2006 bleek dat 305 journalisten van 20 kranten en 11 tijdschriften detectives inhuurden om aan privégegevens te komen.

Maar het toont opnieuw de werkwijze en ethische grenzen van News of the World. De tabloid werd in juli opgeheven door eigenaar Rupert Murdoch nadat bleek dat verslaggevers de voicemail van honderden Britten hadden laten afluisteren.

Eerder deze week werd bekend dat News of the World een privédetective had gevraagd om de advocaten van slachtoffers van dit afluisterschandaal te volgen. Hij moest achterhalen of de twee belangrijkste advocaten een verhouding hadden, om hen zo in diskrediet te brengen.

De detective heeft tussen 2003 en 2011 meer dan 150 mensen gevolgd. Onder hen voormalig minister van Justitie Lord Goldsmith, vakbondsleider Bob Crow, de ouders van acteur Daniel Radcliff (Harry Potter), en oud-voetballer Gary Lineker.

Tegen Newsnight zei detective Derek Webb: „Ik wist nooit wanneer ze me nodig hadden. Ze belden me dag en nacht.” Hij moest vooral uitzoeken met wie zijn doelwitten contact had, wanneer en waar. Sommigen volgde hij „tot het geld op was”, in een enkel geval zelfs twintig dagen.

De onthullingen komen op een lastig moment voor moederbedrijf News International. Topman James Murdoch, zoon van eigenaar Rupert, wordt donderdag opnieuw gehoord voor de Lagerhuiscommissie die het afluisterschandaal onderzoekt.