Schippers wil meer zelfzorg en pijnlijke maatregelen ziekenhuizen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat mensen “rigoureus” thuis hun eigen zorg regelen. “Simpele zorg” wordt uit de ziekenhuizen gehaald en moet worden opgevangen in de wijk of via internet.

Schippers doet in een interview met Nu.nl een ambitieus plan uit de doeken om de sterk oplopende zorgkosten terug te dringen. De minister waarschuwt dat we over haar maatregelen “nog veel zullen horen” omdat ze een “totaal andere organisatie van de gezondheidszorg betekenen”.

“Voor de middellange termijn moet het allemaal een stuk doelmatiger. Dat betekent dat we de simpele zorg uit de ziekenhuizen weg moeten halen, want daar wordt het duur geleverd. We moeten terug naar de basis in de buurten en de wijken. Dat is zo’n 80 procent van de zorg.”

De zorgminister wil dat mensen veel beter nadenken of ze voor zorg naar het ziekenhuis stappen of dat ze het zelf in de eigen sociale omgeving kunnen oplossen. Naast een grotere verantwoordelijkheid voor zelfzorg bij de burger krijgen sommige ziekenhuizen het moeilijk, voorspelt ze. “Het is allemaal niet pijnloos.”

“Er zullen ziekenhuizen zijn die het niet redden, omdat ze in veel niet goed zijn. Aan de andere kant zullen ziekenhuizen worden opgericht omdat zij het veel beter denken te kunnen. Medisch specialisten zullen weg moeten als blijkt dat hun behandeling bij een ander ziekenhuis beter is.”

Schippers wil bepaalde behandelingen weghalen bij ziekenhuizen omdat ze “er zo slecht in zijn”. De minister geeft vrije marktwerking in de zorg dan ook fors meer ruimte.

“In 2012 voeren we een prestatiebekostiging voor de ziekenhuiszorg in en worden zorgverzekeraars straks niet meer gecompenseerd voor eventuele verliezen. Ze zullen dus veel preciezer zorg moeten inkopen. Ook wordt het percentage waarover vrije prijzen gaan gelden verdubbeld van 35 naar 70 procent.”

    • Jules Seegers