Sarkozy: Netanyahu liegt

De frustraties over het vastgelopen Israëlisch-Palestijnse vredesproces zijn naar buiten gekomen met een uitspraak van president Sarkozy dat Israëls premier Netanyahu „een leugenaar” is. Een gesprek tussen de Franse president en zijn Amerikaanse collega Obama werd vorige week vlak voor een persconferentie op de G20- top in Cannes opgevangen door journalisten via hun koptelefoons voor simultaanvertaling. Obama reageerde via een tolk op Sarkozy’s uitspraak: „Hij komt jou de strot uit, maar ik moet elke dag met hem werken.”

Verscheidene journalisten hadden de conversatie gehoord, maar niets gemeld omdat Sarkozy’s bureau de journalisten had gevraagd hun koptelefoons niet op te zetten voor het begin van de persconferentie. Onder Franse mediatradities zijn dergelijke commentaren privé. Maar de Franse website Arrêt sur Images meldde toch fragmenten.

Sarkozy heeft een moeizame relatie met deze Israëlische regering. Twee jaar geleden lekte uit dat hij Netanyahu had geadviseerd minister van Buitenlandse Zaken Lieberman te vervangen. Tot woede van Israël stemde Frankrijk vorige maand in de Unesco voor toetreding van de Palestijnen als lid. Dat gebeurde nadat Israël ondanks internationale inspanningen het vredesproces te herstarten, de bouw van duizenden woningen in bezet Palestijns gebied had aangekondigd. (AP, Reuters)