Rusland wil geen sancties tegen Iran - Iran wijkt niet af van atoomprogramma

Iranian President Mahmoud Ahmadinejad gestures during his visit to speak in Shahrekord in Chahar Mahal and Bakhtiari province, 521 km (326 miles) southwest of Tehran, November 9, 2011. REUTERS/President.ir/Handout (IRAN - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Iranian President Mahmoud Ahmadinejad gestures during his visit to speak in Shahrekord in Chahar Mahal and Bakhtiari province, 521 km (326 miles) southwest of Tehran, November 9, 2011. REUTERS/President.ir/Handout (IRAN - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Iran wijkt geen centimeter af van het atoomprogramma waar het land aan werkt. Dat zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vandaag. Foto Reuters

Rusland heeft uitgesloten om nieuwe sancties tegen Iran te ondersteunen, ondanks een VN-rapport dat zegt dat Teheran mogelijk nucleaire wapens ontwikkelt.

Volgens de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken kunnen extra sancties worden geïnterpreteerd als een middel om een machtswisseling in Iran te bewerkstelligen, zo citeerde persbureau Interfax Gennady Gatilov.

Eerder gaven Frankrijk en de Verenigde Staten aan dat het VN-rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) aanleiding geeft tot het instellen van nieuwe sancties.

Het IAEA verdenkt Iran ervan geheime experimenten te hebben uitgevoerd met als doel het ontwikkelen van nucleaire wapens. Het agentschap zegt dat sommige geheime activiteiten van Iran weliswaar vreedzame toepassingen hebben, maar dat ‘andere specifiek voor kernwapens zijn’.

Ahmadinejad: Iran wijkt geen centimeter af van atoomprogramma

Iran wijkt geen centimeter af van het atoomprogramma waar het land aan werkt. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vandaag gezegd. De wereld wordt volgens de president echter misleid door beweringen dat het land de ontwikkeling van een kernwapen nastreeft, terwijl Iran dit helemaal niet van plan is.

Ahmadinejad had geen goed woord over voor het IAEA. Hij meent dat het agentschap zichzelf buiten spel zet door zich te scharen achter de ‘absurde’ beschuldigingen van de Verenigde Staten.

“Dit land wijkt geen centimeter af van het pad waarop het zich heeft begeven”, zei de president ten overstaan van duizenden toehoorders in Shahr-e-Kord. “Waarom richten jullie het prestige van het agentschap te gronde ten gunste van absurde beweringen van de Verenigde Staten?”

    • Marije Willems