Rente Italiaanse staatsobligaties op ‘Grieks’ niveau - beurzen onderuit

De rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is tot ver boven de zeven procent gestegen, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. De markten lijken na een aanvankelijk positieve stemming dramatisch te reageren op de ontwikkelingen in Italië.

Toen de rentes op Griekse, Portugese en Ierse staatsobligaties de kritische grens van zeven procent bereikten moesten deze landen vragen om financiële hulp van de eurozone, meldt persbureau Reuters. Op dit moment staat de rente op Italiaanse schuldenpapieren op 7,3 procent.

Europese beurzen hard onderuit

Ook de Europese beurzen kelderen. Zo dook de AEX weer onder de psychologische grens van driehonderd punten met een verlies van 2,0 procent. Na de opening daalden de beurzen in Parijs en Frankfurt ruim twee procent, de FTSE in Londen met 1,37 procent en Milaan dook een half uur geleden 4,05 procent in de min. De euro daalde een procent in waarde tegenover de dollar en de yen.

De beurzen reageerden aanvankelijk positief op het nieuws van een aanstaand vertrek van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Hij kondigde dit gisteren aan tegenover de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Berlusconi treedt af op het moment dat het parlement een hervormingswet, met een pakket aan maatregelen opgelegd door de EU, aanneemt.

‘Markt speculeert over rol Europese Centrale Bank’

Naar verwachting is dat op zijn vroegst 15 november, maar zoals correspondent Bas Mesters van NRC Handelsblad gisteren opmerkte kan het aftreden van Berlusconi ook tot ver in december op zich laten wachten, aangezien de wet ook nog door de Kamer moet worden goedgekeurd. Bovendien kan de premier ook de vorming van een eenheidsregering blokkeren en zo zorgen voor vervroegde verkiezingen.

Deze politieke onzekerheid maakt de financiële markten ongerust. De markten geloven niet dat Berlusconi echt weg zal gaan, vertelt financieel redacteur van NRC Handelsblad Jan Meeus. Volgens hem speelt daar ook nog eens mee dat er wild gespeculeerd wordt over de maatregelen die de Europese Centrale Bank mogelijk zal nemen als gevolg van de stijgende rente op de Italiaanse staatsobligaties. Meeus:

“Twee maanden geleden besloot de ECB Italiaanse staatsobligaties op te kopen om de rente te drukken in ruil voor hervormingsmaatregelen van de regering van Berlusconi. Maar de crisis heeft zich inmiddels verdiept en Berlusconi heeft zich niet aan de afspraken gehouden. Op de aandelenmarkten wordt nu gespeculeerd over de rol van de ECB, gaat deze weer obligaties opkopen of niet? De verwachting is dat de ECB dat niet meer wil of kan. De Duitsers zijn tegen het opkopen ervan omdat zij denken dat de rente niet meer omlaag te krijgen is. De ECB kan ook besluiten niet nog meer schuldenpapieren op te kopen om Berlusconi te dwingen om actie te ondernemen. Feit is dat de rente het afgelopen jaar drie procent is gestegen en dat betekent dat Italië steeds meer kwijt is aan het afbetalen van zijn schulden iets wat op een gegeven moment onhoudbaar wordt.”

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis